Csirkecomb ringlóval
Az egész azzal kezdődött, hogy egy kedves kollégám hozott ringlót, ami a kertjében termett. Nagyon finom, érett volt, ezért az eltarthatósága be volt korlátozva. Megenni sok lett volna, így egy-két szemet felhasználtam az ebéd elkészítéséhez. Ekkor született ez az étel. Persze lehet más fajta, pikáns, fanyar gyümölccsel is készíteni.
Az alapanyagok:
- 4 darab csirkecomb
- két szál fehérrépa
- egy szál torma (a reszelt, ecetes torma nem jó)
- egy csokor újhagyma, vagy zsenge, fiatal hagyma
- egy gerezd fokhagyma
- fél deci száraz fehérbor
- egy evőkanál méz
- só, bors, kakukkfű
- szükség szerint erős zöldpaprika
- olaj
Tisztítsd és hámozd meg a hozzávalókat. Darabold fel a répát 8-10 cm darabokra. A vastagabb részét hosszában felezd, vagy negyedeld. Tedd ugyanezt a tormával. Az újhagyma zöldjét vágd le és tedd félre. Télen, amikor nem kapsz újhagymát, egy fej félkarikára vágott hagymával helyettesítheted. A hagyma zöldje helyett jó a snidling is. A hegyes, erős zöldpaprikát karikázd fel, a gerezd fokhagymát hagyd egyben. A ringlót magozd ki. Sózd meg a csirkecombokat. Ezek voltak az előkészületek.
Ezután vegyél elő egy tepsit, amibe belefér a csirkecomb. Önts egy kevés olajat a tepsibe. Tedd bele az előkészített hozzávalókat. Sózd, borsozd meg, és szórj rá egy mokkáskanál kakukkfüvet. Mindennek a tetejére tedd rá a combokat, majd rakd ki a közüket ringlóval. Keverd össze a bort a mézzel, és egy ecsettel fesd meg vele a csirkehús bőrét. most már jöhet a sütés.
Alufóliával takard le a tepsit, és tedd 180 fokos sütőbe. Kb. fél óra múlva vedd le az alufóliát, hogy pirulni tudjon a csirke bőre. Most már csak 15-20 perc van hátra. Lehet, hogy kevesebb, az a csirke méretétől függ.
Ha kész, szedd ki egy tálra a csirkecombokat és a zöldségeket. A tepsiben maradt levet a ringlóval turmixold le, vagy botmixerrel zúzd össze. Ez a mártás. Az apróra vágott újhagyma zöldjével, vagy apróra vágott snidlinggel, akár petrezselyemmel szórd meg tálaláskor. Csirkecomb helyett használhatsz csirkemellet is, vagy akár egy egész csirkét. De akkor a csirke belsejébe pakolhatod a hozzávalókat.
Nagyon finom. Ebben az ételben keveredik az erős, az édes, és a savanykás, pikáns íz. Arra vigyázz, ne legyen egyik ízből se túl sok. Köretnek a rizs a legjobb. Jó étvágyat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése