"A" leves
Tudom, vannak isteni levesek. Többfélék. Hússal, zöldséggel, gyümölccsel készültek. De szerintem ez "a" leves. Különféle hatás ihlette: nagymama, anya főztje, de a minestrone is.
A hozzávalók és azok aránya lehet a fantáziád szerint. Ennek a levesnek az alapanyagait azért leírom:
- fél kg sárgarépa
- fél kg fehérrépa
- fél zeller
- negyed kg gomba, lehetőség szerint barna csiperke
- egy jó marék zöldborsó
- jó sok zeller- és petrezselyemzöld
- 6-8 mangoldlevél
- 5 dkg nyers, füstölt sonka
- olívaolaj
- só, bors
- egy paradicsom
- egy gerezd fokhagyma
- két pici hagyma

Tisztítsd meg a zöldséget, és vágd egyforma karikára, félkarikára. Egy darab sárgarépát reszelj finomra. Vágd a sonkát apró kockára. A gombát negyedeld fel, és a paradicsomot reszeld le úgy, hogy a héja maradjon meg. Azt dobd ki.
Tegyél fazékba 3-4 evőkanál olívaolajat, és forrósítsd fel. Pirítsd meg benne a sonkát. Ez egy-két perc lesz, majd tedd bele a reszelt sárgarépát. Egy perc után rakhatod bele a darabolt zöldséget. Sózd, borsozd. Kevergetve pirítsd egy percet, majd öntsd fel a zöldség mennyiségéhez képest kétszer annyi vízzel. Leves lesz igaz, de nem híg lé. Tedd bele a többi hozzávalót is: gombát, fokhagymát, hagymát.
Főzd majdnem puhára, ekkor rakd bele a zöldborsót, a zeller- és petrezselyemlevelet. Főzd tovább. A végére hagyd a mángoldot. Annak elég lesz 5 perc.
Eheted hidegen, melegen. Tehetsz rá reszelt sajtot is, ha akarsz.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése