Halas pite
A név megtévesztő, ez nem sütemény jellegű pite. Csak hát az angolok mindent másként mondanak. Valójában egy egyszerű besameles, krumplipürés halételről van szó. Bármilyen hal jó hozzá, csak feltétlen szálkamentes legyen. Ezt az ételt nem lehet lassan enni. Finomabb, ha nem egyfajta halat használsz, lehet egy kevés füstölthal is benne. Sőt láttam olyan változatot is, amikor fagyasztott halakból készült, de felengedés helyett leforrázták forró tejjel, amit aztán a besamel készítésekor felhasználtak. Akkor lássuk:
- 40 dkg vegyes szálkamentes, filézett hal
- fél póréhagyma
- 2 átlagos sárgarépa
- 2-3 evőkanál liszt
- tej
- fél kg krumpliból püré
- 2-3 evőkanál olaj

Kend az egészre a krumplipürét, és tedd 200 fokos sütőbe 15-20 percre. Addig süsd, amíg kicsit pirosodni kezd a teteje a krumplinak.
Eredetileg lazac, tőkehal és füstölt tőkehal, valamint királyrák szükséges az ételhez. De szerintem a harcsa, a jól kiszálkázott pontyszelet is finom lehet egy kis füstölthallal.
Igazán könnyű étel. Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése