Posírozott lazac citromos szabalyon mártással
Ezt a receptet eredetileg Raymond Blanc készítette egy műsorában, amit a tv-ben láttam. Roppant egyszerű az elkészítése, de ez egy Michelin-csillagos étel. Én egy kicsit átfőztem. Ő nem rakott bele édesköményt, én egy keveset igen. A házzávalók 2 szelet lazachoz:
- kb 20 cm póréhagyma
- 3 szál szárzeller
- 1 szál közepes sárgarépa
- 1 maréknyi szeletelt édeskömény
- 2-3 babérlevél
- 1 teáskanál egészbors
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 1 dl száraz fehérbor
- 3 karika citrom
A zöldségeket szeleteld fel, majd tedd egy lábosba, öntsd rá a fehérbort, a többi hozzávalót, és annyi vizet, hogy ellepje. Forrald fel, majd forrás után vedd vissza a hőt a lábos alatt. Ha már nem forr, tedd bele a halat 4 percre. Az idő letelte után után vedd le a tűzhelyről, és további 4 percig tartsd benne a halat.


Szerintem ez egy nagyszerű előétel, de lehet egy könnyű ebéd, főleg nyáron, nagy melegben.
A citromos szabalyont a következő képpen készítheted el. Ehhez a hozzávalók:
- 3 tojás sárgája
- 4 evőkanál víz
- 5 dkg olvasztott, langyos vaj
- negyed citrom leve
- só

Folytasd tovább a keverést, közben lassan csorgasd bele az olvasztott vajat, és ízesítsd a sóval, citromlével. Nagyon finom. Párolt spárgához is jó lehet. Kevés a különbség szerintem a hollandi mártás és a szabalyon között.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése