Fűszerkertünk
Nincs is annál jobb, mint ételeinket frissen vágott fűszerekkel ízesítjük. Amellett, hogy ételeinkbe rakjuk, még díszíti is kertünket. Kedvenceim a kakukkfüvek, borsikafű, oregánó, lestyán és a koriander zöld. Ezenkívül kertünkben megtalálhatóak még a snidling és a bazsalikom. Zellert csupán a paradicsom védőnövényeként ültettünk, de két éve kertünk dísze. Szeretném megemlíteni a kicsit fagyérzékeny rozmaringot és a tárkonyt.
Hogy ne vesszenek kárba e növények szolgáltatta ízek, gondolkodtam, hogyan tartósítsam. Próbálkoztam a szárítással, jól sikerült, de vesztett egy kicsit az aromájából. Aztán jött egy ötlet. Fűszeres olajakat készítek.

1. számú
- oregánó
- fokhagyma
- csilipaprika
- petrezselyem
- kakukkfű
- só
2. számú
- oregánó
- zeller zöld
- petrezselyem
- fokhagyma
- só
3. számú
- egész bors
- kakukkfű
- fokhagyma
- hagyma
- oregánó
- csilipaprika
- só
- kömény
4. számú
- só
- petrezselyem
- oregánó
- zeller zöld
- hagyma
5. számú
- oregánó
6.számú
- zeller zöld
A lestyán zöldjét nagyolva összevágtam és sóval elraktam egy befőttes üvegben. Nagyanyáink tartósították így a petrezselymet és a zeller zöldet. Gondolom a lestyánnak is jó így.
Ezeket az olajakat húsok pácolásához gondolom felhasználni, úgy, hogy bedörzsölöm vele a húst.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése