Fűszerkertünk


Nincs is annál jobb, mint ételeinket frissen vágott fűszerekkel ízesítjük. Amellett, hogy ételeinkbe rakjuk, még díszíti is kertünket. Kedvenceim a kakukkfüvek, borsikafű, oregánó, lestyán és a koriander zöld. Ezenkívül kertünkben megtalálhatóak még a snidling és a bazsalikom. Zellert csupán a paradicsom védőnövényeként ültettünk, de két éve kertünk dísze. Szeretném megemlíteni a kicsit fagyérzékeny rozmaringot és a tárkonyt.
Hogy ne vesszenek kárba  e növények szolgáltatta ízek, gondolkodtam, hogyan tartósítsam. Próbálkoztam a szárítással, jól sikerült, de vesztett egy kicsit az aromájából. Aztán jött egy ötlet. Fűszeres olajakat készítek.
Az első virágzás előtt levágtam a szárakat, lemostam róluk a port, majd tálcára téve megszárogattam, gyakran forgatva, nehogy megrohadjon.  Hat féle fűszeres olajat készítettünk édes párommal otthonunkban. Felhasználtunk olyan alapanyagokat is, amit nem mi termeltünk, ilyenek például: fokhagyma, só, bors, csilipaprika. Mindegyik ugyan azzal a technikával készült: turmixban. Akkor lássuk sorban.
1. számú
  • oregánó
  • fokhagyma
  • csilipaprika
  • petrezselyem
  • kakukkfű
2. számú
  • oregánó
  • zeller zöld
  • petrezselyem
  • fokhagyma
3. számú
  • egész bors
  • kakukkfű
  • fokhagyma
  • hagyma
  • oregánó
  • csilipaprika
  • kömény
4. számú
  • petrezselyem
  • oregánó
  • zeller zöld
  • hagyma
5. számú
  • oregánó
6.számú
  • zeller zöld
A lestyán zöldjét nagyolva összevágtam és sóval elraktam egy befőttes üvegben. Nagyanyáink tartósították így a petrezselymet és a zeller zöldet. Gondolom a lestyánnak is jó így.
Ezeket az olajakat húsok pácolásához gondolom felhasználni, úgy, hogy bedörzsölöm vele a húst.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések