Zöldségleves palóc módra
Hívhatnám gezemice levesnek is a zöldségek sokfélesége miatt. A palócos hatást a tárkony és a tejföl adja. Arra is jó ez a recept, hogy az otthon talált zöldség,- hús vagy csont maradékokat tudod hasznosítani.
Persze készülhetsz direkt erre az ételre, akkor a következőket kell megvásárolnod:
- 40 dkg zöldbab
- 3-3 kisebb szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
- 3 db nagyobb gomba
- 3 szál szárzeller
- 15-20 dkg krumpli
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 teáskanál tárkony
- 2 dl tejföl
- 2-3 evőkanál liszt
- só, őrölt bors, pirospaprika
- vegyes húsos csont (marha, disznó, csirke)
- 2 evőkanál zsír

Előkészületek: karikázz, darabolj, kockázz, ahogy a képen látod.
Forrósítsd fel a zsírt egy fazékban, és pirítsd meg benne a húsos csontot. Ez 5 percet vesz igénybe. Szedd ki egy tányérra a csontokat, ha végeztél. Folytasd a pirítást a szalonnával, majd hagymával. A sort a répák és a zeller követik. Egy-két perc után a gomba jön. A lényeg, hogy a zöldségek is kapjanak egy kis pírt.
Amint végeztél a sütögetéssel, ereszd fel vízzel, tedd bele a fűszereket és a csontokat. Lassú tűzön főzd kb. 15-20 percig, amíg félig puha nem lesz a zöldség. Ekkor tedd bele a zöldbabot és a krumplit. Főzd puhára az egészet.
A végére marad a tejfölös habarás. Keverd el egy tálban a lisztet a tejföllel, majd add a leveshez. Tálaláskor tehetsz bele ecetet, ha szereted. Ha van tárkonyeceted, akkor azt.
A húsos csont helyett főzheted a levest hússal is. Abban az esetben kockázd fel a húst, mint a pörköltnél.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése