Lecsó

Gondolom elég disznó dolog ilyen nyálcsorgató, kifejezetten nyári ételt az ősz derekán, nyirkos, lucskos időben bemutatni. Most jutottam idáig, elnézést. Olvasod ezt talán majd máskor, szebb időben, talán jövő nyáron. Akkor milyen jókor fog jönni! Gondold csak el.
Nekem az igazi lecsó ideje akkor jön el, amikor már lehet jófajta bogyiszlói paprikát kapni. Ez egy vastag húsú, zamatos, és erős paprika fajta. Az erőssége több fokozatú. Lehet erős, nagyon erős és brutális. Ha nem szereted az erőset, mindenképpen olyan paprikát használj, ami állagban hasonlít ehhez a remek ízűhöz.
A többi hozzávaló már nem annyira kritikus. Lássuk.
Én kevés paradicsomot szoktam használni, 1 kg paprikához kb. 2-3 szemet és mindig hámozva. Jó helyette a korai időszakban. amikor még nem eléggé édes, érett, az olasz hámozott paradicsomkonzerv is. Aztán a többi: füstölt szalonna, füstölt kolbász, 1 nagy fej hagyma. És zsír! Sose csináld olajjal! Minden hozzávalónak úgy kell kinéznie, ahogy a képen látod. A mennyiségek nagyjából látszódnak.
A főzéshez magasabb falú lábast használj, mert amíg a paprika nem esik össze, addig kikavarnád az edényből az ételt főzés közben.
Tehát a zsíron kiolvasztod a szalonnát, majd tedd rá a félkarikára vágott hagymát. Azt pirítsd egy kicsit barnás színig. Ekkor tedd hozzá a paprikát. Ezt az egész műveletsort erős tűzön, vagy nagy lángon, ahogy tetszik, készítsd.
Süsd a paprikát 3-4 percig kavargatva. Azután sózd meg és süsd tovább. Tedd bele a kolbászt is. Ez majd ad egy kis színt is neki. Kicsit össze fog esni. 5-6 perc után add hozzá a hámozott, apróra vagdalt paradicsomot. Ezzel indulhat a készre főzés.
A készre főzés. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen puha legyen minden, hanem, hogy a paradicsom "megdöglik" teljesen, vagyis szét fő. Ezzel szemben a paprika nem. Szerintem meglehetősen gusztustalan, ha a paprika héja felpöndörödik, a húsa meg szétmállik. Én a ropogós paprikát szeretem. Olyannak kell lennie, hogy még roppanjon egy kicsit. Kaphat az egész egy kevés pirospaprikát, na csak a színe kedvéért.
Még egy nagyon fontos dolog. A főzés idejére felejtsd el a fedőt. Ne használd, ha nem akarsz paprika főzeléket. Majd amikor készen van, akkor jöhet a bogarak, legyek miatt, de addig tilos.

A végeredmény. Amikor a paradicsom kieresztette magából az össze levet, a paprika roppanósra megfőtt, na akkor kész. Ebben a fázisban "virslizzük", vagy "debrecenizzük" meg az ételt. Ehhez kapcsold ki a tűzhelyt, tedd bele az árut az ételbe, és most jöhet a fedő. Tíz perc múlva ehetsz. Addig van időd felszeletelni a ropogós fehér kenyeret, kiönteni a friss sört, mert a főzés közben elfogyasztott sör maradéka már állott lehet.
Jó étvágyat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések