Csirke egytálétel

 Általános tetszést kiváltó ételt készítettem az egyik hétvégére. A burgundi marha és a vörösboros tyúk volt az ötletadó. Ezek francia ételek: a boeuf bourguignon és a coq au vin (böf burginyon és kokoven). Tudom, sokszor írtam már, hogy nagyon egyszerűen elkészíthető egy étel. Ez mindig igaz is volt, ebben az esetben is az. Az is igaz, hogy az egyszerűségéhez képest sok az összetevő, de az sem változtat semmin.
Csirke felsőcombon kívül szükséged lesz gombára, sárgarépára, hagymára, krumplira. Zsiradékként használj fele-fele arányban vajat és olajat. Olívát, ha lehet. A folyadék, amivel felöntöd, nagyon fontos. Használj valami jóféle száraz vörösbort. Én portugiesert használtam. A mennyiség az éhes szájak számától függ. Persze az edényed és a sütőd mérete is határt szabhat ebben. Én a következőket használtam:

    • 6 db kerek csirke felsőcomb
    • 25 dkg gomba, barna csiperke, ha lehet
    • 2 szál sárgarépa
    • két közepes fej hagyma
    • 4 db krumpli
    • 3 evőkanál olaj
    • 5 dkg vaj
    • két gerezd fokhagyma
    • só, bors, kakukkfű
    • 1,5-2 dl vörösbor
Az előkészületek a szokásosak: tisztítás, mosás, darabolás. A mosásból a gomba kimarad; azt csak törölgesd le. Nem kell kicsire darabolni semmit. A gomba, krumpli mehet negyedbe, a hagyma nyolcad cikkre, a sárgarépa 2 cm-s darabokra. A fokhagyma gerezdben marad. A csirkehúst sózd meg.
A főzés következik. A legjobb, ha öntöttvas edényben készíted. Amennyiben nincs, akkor valamilyen magas falú lábasra lesz szükséged, de olyan, aminek nem olvad le a füle a sütőben. A legutolsó lehetőség, hogy tepsiben sütöd. Ugyanis ennek az ételnek az elkészítésénél az a lényeg, hogy sülés közben se menjen el a leve.
Tehát vedd az edényedet, forrósítsd fel benne a zsiradékot. Süsd hirtelen pirosra a csirkecombokat, majd jöhet a sárgarépa és a gomba. Ez utóbbiaknak elegendő egy-egy perc. Ne egyszerre süsd, hanem egymás után. Szedegesd ki egy tálra, ami elkészült. A végére marad a hagyma, de ezt már hagyd az edényben, sőt, ha kész, boríts rá vissza mindent. Ne ijedj meg, ha az olaj-vaj keverék a sütések alatt bebarnul, mert az ételnek jó ízt ad a sok pörzsanyag, és a végére teljesen ki fog tisztulni a lé. Tedd bele a fokhagymát és a krumplit, majd fűszerezd, ahogy gondolod. A sózásnál viszont gondolj arra, hogy a csirke már sózott volt. Ezután öntsd fel a vörösborral, fedd le, és tedd a sütőbe. 200 °C-on süsd kb. 50 percig. A végén valami ilyesmit kell kapnod, amit itt látsz alul. A levét sűrítheted is, ha akarod, de szerintem így jó, ahogy van.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések