Töltött padlizsán

Kiváló könnyű, nyári étel. Pillanatok alatt össze tudod dobni. Akár grillen is elkészíthető. Persze olyanon, aminek van fedele. A hozzávalók:

  • 3 db fél kg-s padlizsán
  • fél kg darált hús, ha lehet vegyesen: sertés és marha
  • 2 db nagyobb (befőző) paradicsom
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, fűszerek
  • reszelt sajt


A fűszerek ugyanazok, mint a muszakánál, teáskanállal kimérve, ezek a következők: oregánóból 2, őrölt fahéjból 1, bazsalikomból 1, őrölt borsból 1. 
Az elkészítést természetesen a tisztítás, mosás, darabolás előzi meg. A padlizsánokat hosszában vágd félbe, majd vájd ki a belsejét, amit kockázz is fel azonnal apróra. A kivájt fél padlizsánoknak a belsejét sózd meg.
A paradicsomokat is vágd ketté, és kanállal szed ki a belsejét. Csak a paradicsom húsa maradjon, amit szépen fél centis négyzetekre vágj fel. A paradicsombelsőt pedig vágd a lehető legapróbbra, mint a petrezselymet.
Most foglalkozz egy kicsit a hagymákkal, legalább annyit, ameddig apró kockára nem vágod.
Az elkészítés folyamata a következő: tegyél egy lábosba olívaolajat, forrósítsd fel, majd dobd bele a hagymát, hadd piruljon. Ezután tedd rá a húst, amit 1-2 percig kevergetve sütögess tovább a hagymával. Az idő múlásával sózd, fűszerezd érzéssel, majd mehet a többi belevaló: a padlizsán és a paradicsom belseje, a fokhagyma. 
Most van 20 perced egyéb tevékenységre. Ilyen lehet például egy nem elhanyagolható fontosságú művelet: ki kell bontanod az ételhez számodra a legmegfelelőbbnek tartott üveg bort. Természetesen mintát is kell venned belőle, jó volt-e a választásod.
A másik: kapcsold be a sütőt 200 fokra, és tegyél egy tepsibe sütőpapírt.

Ha késznek véled a darált-húsos tölteléket, akkor vedd le tűzről. A félpadlizsánok belsejéből öblítsd ki a feketés levet, amit a só okozott, és kanalazd bele a tölteléket. Tedd a tetejére a paradicsomkockákat, majd annyi reszelt sajtot, amennyit gondolsz. A sütőben addig süsd, ameddig a sajt szépen rá nem sül.
Nem fogod megbánni, hogy elkészítetted ezt az ételt. Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések