Húsgombóc kelkáposztában


Ez egy érdekes étel, de nem olyan értelemben "érdekes", ahogy ezt egy ronda emberre mondjuk. Jelen esetben az alapanyagok összeválogatására gondolok. De nagyon finom. Persze annak, aki szereti a hozzávalókat.
Tehát az alapanyagok:
  • 40 dkg darált hús (lehet disznó, pulyka)
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3-4 sárgarépa
  • 1 kg kelkáposzta
  • 15 dkg füstölt kolozsvári szalonna
  • 1 evőkanál zsír
  • fél bögre rizs
  • zsemlemorzsa
  • sűrített paradicsom 1 evőkanállal
  • 1 tojás
  • só, bors, majoránna, keményítő
Vágd fel a hagymát és a szalonnát apró kockára. Forrósítsd fel a zsírt egy lábasban, majd tedd bele a szalonnát. Süsd ki a zsírját, utána rakd hozzá a hagymát, pirítsd meg. Add hozzá a fokhagymát, kicsit pirítsd át azt is. Következik a darált hús, egy-egy csipet a fűszerekből és egy kevés só. Fedő alatt párold készre. Ha úgy érzékeled kész, tedd rá a rizst, és annyi vizet, hogy ne égjen le. Főzd készre, közben gyakran nézz bele a lábosba, és önts utána vizet, nehogy leégjen.
Ezalatt tegyél fel vizet sóval forrni a zöldségeknek. Nagy kockára vágd össze a kelkáposztát, kisebbre a sárgarépát. Ha felforrt a víz, dobd bele a kelkáposztát 1-2 percre. Ezzel elveszed a keserű ízét a káposztának. Szűrd le, és tegyél fel új vizet a répának. Pár perc alatt megfő ez is, majd szűrő kanállal szed ki. Erre a főző vízre szükséged lesz a gombócok kifőzésére.
Miután kész a rizses darált hús és kihűlt, üsd hozzá a tojást. Keverd össze. Ha túlságosan lágy lenne, keverj hozzá zsemlemorzsát, annyit, hogy gombócokat lehessen formálni belőle. Főzd ki, majd szedd ki egy szűrőkanállal.
A megmaradt lébe tedd vissza a zöldségeket és a paradicsomot. Keményítővel sűrítsd be egy kicsit, ne maradjon leves szerű, majd tedd bele a kifőtt gombócokat. Pár perc főzés még mehet neki, hogy összeérjenek az ízek.
Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések