Boeuf bourguignon


Burgundi marha magyarul. Vörösboros marha, ez is lehetne a neve. De nem egyszerűen úgy készül, mint a marhapörkölt vörösborral. Mondjuk teljesen más. Lássuk. A hozzávalók a következők:
  • 1 kg szín marhahús
  • 1 kg sárgarépa
  • 1 kg apró csiperke gomba
  • 3-4 szárzeller szár
  • 25 dkg füstölt kolozsvári szalonna
  • 1 üveg Cabernet Sauvignon száraz vörösbor
  • 2 db babérlevél
  • 1 kisebb csokor kakukkfű, vagy egy teáskanál
  • fél kg apró hagyma, ha lehet gyöngyhagyma
  • 3-4 evőkanál liszt
  • köretnek krumpli és csicsóka
Néhány szót ejtenék a marhahúsról. A legjobb a kissé szaftos, márványos része a marhának. Ilyen részek a nyak, a stefánia és a szegy első része. Alkalmas még a csontos hátszín és a rostélyos. Ezeknek a rostozata nem olyan erős, a márványozottságuk miatt nem esnek szét könnyen.
Vágd a húst nagyobb darabokra, hasábokra. 4x4x10 cm-s a legmegfelelőbb.
Ha ezzel végeztél tisztítsd a zöldségeket, de ne darabold fel. Tedd fel a bort a fűszerekkel és a zöldségek egy részét, és forrald addig, amíg a felére nem fő. Ha kész, tedd bele a húsdarabokat. Hagyd kihűlni, majd tedd a hűtőbe egy napra érlelődni.
Másnap szűrd le az egészet, de nehogy kidobd a levét. Törölgesd szárazra a húst, majd forró olajon süss kérget mindegyik oldalára. Ez pár perc alatt megvan. Egyszerre ne tedd bele az összeset.
Közben egy száraz serpenyőben pirítsd aranybarnára a lisztet. Ha végeztél a húsokkal, akkor most már beleteheted mindegyik darabot az olajba, majd öntsd rá a lisztet. Keverj rajta egyet-kettőt, aztán mehet bele a pácban lévő zöldség, a sűrű bor. Adj még hozzá fél liter vizet. Nagyon lassan főzd fedő alatt 3-4- órán át.
Ezalatt darabold fel a szalonnát és a gombát apróbb kockákra, és pirítsd meg. Párold meg a sárgarépát egyben, majd tegyél egy kis vajat rá, hogy szép fényes legyen.
Tálalás előtt szedd ki a zöldségeket a szaftból, és keverj hozzá egy kevés vajat, hogy lágyabb legyen. Halmozz a tányér közepére a hússal szaftot, vagy hívjuk mártásnak. Tedd mellé a párolt sárgarépát, a héjában főtt krumplit, csicsókát. Szórj rá a pirított gombás szalonnából.
Nem fogod megbánni, remek étel.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések