Lazacpástétom


Régóta készültem erre vagy egy ehhez hasonló étel elkészítésére. Erre az adott alkalmat, hogy az egyik piaci vásárlásom alkalmával összetalálkoztam a halas pultnál a lazacnyesedékkel. Persze lehetett volna már előbb is elkészíteni ezt az ételt, csak eddig futó kapcsolatban álltunk a lazaccal; most pedig közelebbivé vált a viszonyunk ebben a formában (600 Ft volt egy kilogramm). A nyesedéket úgy kell elképzelni, hogy a filézés után a gerincen elég sok halhús marad; gyakorlatilag húsos csont. Most jöjjön a recept. Tehát az első hozzávaló a lazac; természetesen lehet filézett halhúsból is készíteni. Itt az általam készített étel hozzávalói szerepelnek:
  • fél kg lazacnyesedék (kb. a fele volt a csont, szálka)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • fél deci majonéz
  • fél deci fehérbor
  • egy-egy teáskanál osztrigaszósz és édes csili szósz
  • só, bors
  • egy kanál kapribogyó
 Vegyél egy serpenyőt, amit le tudsz fedővel fedni, és vaj felén pirítsd meg a fokhagymát, majd dobd rá a halhúst, forgasd át a forró vajon néhány pillanatig; aztán öntsd rá a bort és fedd le. 10-15 percig mehet így lefedve, majd fedő nélkül párold el a levet. Mielőtt leégne, szűrd le, és hagyd kihűlni, miközben lecsöpög.

Ezalatt keverd össze a többi hozzávalót a maradék vajjal együtt. Az osztrigaszószt el is hagyhatod, azért a pár cseppért ne kutasd fel az egész várost, Finom benne, de felcserélheted Worcester szósszal, az édes csilit meg valami csípőssel.

Ha már kihűlt a halhús, szépen szegesd le a csontról, szálkátlanítsd. Persze színlazac esetén ezzel nem kell bíbelődnöd. Keverd az előre összerakott mártásba. Kész.
Tedd hűtőbe, hogy érjen össze. Pirítóssal fenséges!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések