Halas pite



A név megtévesztő, ez nem sütemény jellegű pite. Csak hát az angolok mindent másként mondanak. Valójában egy egyszerű besameles, krumplipürés halételről van szó. Bármilyen hal jó hozzá, csak feltétlen szálkamentes legyen. Ezt az ételt nem lehet lassan enni. Finomabb, ha nem egyfajta halat használsz, lehet egy kevés füstölthal is benne. Sőt láttam olyan változatot is, amikor fagyasztott halakból készült, de felengedés helyett leforrázták forró tejjel, amit aztán a besamel készítésekor felhasználtak. Akkor lássuk:
  • 40 dkg vegyes szálkamentes, filézett hal 
  • fél póréhagyma
  • 2 átlagos sárgarépa
  • 2-3 evőkanál liszt
  • tej
  • fél kg krumpliból püré
  • 2-3 evőkanál olaj
A halat kb. 5x5 cm-s darabokra kell vágni, majd tedd bele egy tepsibe. A pórét és a répát vastagságtól függően negyed vagy félkarikára szeleteld fel, de ne legyenek vastagok a szeletek. Egy magasabb falú serpenyőben forrósítsd fel az olajat, majd dinszteld meg benne a zöldségeket, sózd, borsozd. Ahogy elkészült a hagymásrépa, tedd hozzá a lisztet, picit pirítsd, majd a tejjel krémes állagú besamelt készíts. Majd öntsd a halra, lazán keverd össze az egészet. Szórhatsz a tetejére egy kevés reszeltsajtot is, ha kedveled.
Kend az egészre a krumplipürét, és tedd 200 fokos sütőbe 15-20 percre. Addig süsd, amíg kicsit pirosodni kezd a teteje a krumplinak.
Eredetileg lazac, tőkehal és füstölt tőkehal, valamint királyrák szükséges az ételhez. De szerintem a harcsa, a jól kiszálkázott pontyszelet is finom lehet egy kis füstölthallal.

Igazán könnyű étel. Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések