Marhafarok karibi módon
A marhának ezt a testrészét ritkábban fogyasztjuk manapság, talán sokan nem is ismerik. Pedig régen különlegességnek számított a belőle készült ököruszály leves. Az is igaz, hogy én is ritkábban látom az üzletekben a marhafarkot.
Most egy olyan elkészítési módját írom le, ami szerintem nem megszokott ízeket adhat, de nagyon finom.
Hozzávalók:
- 1 marhafarok
- 1 fej hagyma
- 1 közepes piros húsú paprika
- 1 jalapeno paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 cm friss gyömbér
- 1 lime
- 2 evőkanál ketchup
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- fél liter alaplé (1 erőleves kockából)
- kókusztej
- 2 evőkanál worcester szósz
- 1 teáskanál curry
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 4 szem borókabogyó
- só, bors
- 3 evőkanál cukor
- olaj
A fenti hozzávalókat látva ijesztő lehet azok mennyisége, ennek ellenére nem bonyolult az étel elkészítése.
Kezdésképpen alaposan mosd meg a marhafarkot, több, váltott vízben áztasd ki. Ezután töröld szárazra és tedd egy nagyobb üvegedénybe, amiben fűszerezed.
A hagymát vágd kockákra, a gyömbért és a fokhagymát reszeld le, majd a paprikákat vágd keskeny csíkokra. Ezt az egészet dobd a húsra, majd szórd meg a száraz fűszerekkel, kivéve a cukrot, azt karamellizálni fogod majd. Ezután öntsd a tálba a ketchupot, worcestert, lime-t, és jól keverd össze az egészet. Tedd a hűtőbe több órára, hagy érlelődjenek össze az ízek.
Vastag falú edényt forrósíts fel, majd tegyél bele egy kevés olajat, és karamellizáld meg benne a 3 evőkanál cukrot. Közben vedd ki a pácléből a húst, de ne öntsd ki a levet, mert azt használod még. Töröld le a húst, és tedd az edénybe a barnára olvadt cukorra. Süsd kavargatva, amíg egy kis színt nem kap a hús, majd öntsd rá a páclevet, az alaplevet és a sűrített paradicsomot. Fedd le az edényt, és nagyon lassan főzd puhára a marhafarkot. Közben kevergesd, figyeld, nehogy leégjen. Esetleg pótold vízzel. Ez a főzés akár 4-5 óra is lehet. Segítség lehet egy kukta, ha van.
Mikor megpuhult a hús, vedd ki a fazékból, a hátramaradt szaftot botmixerrel pépesítsd. Öntsd bele a kókusztejet - ezt ki is hagyatod - , és forrald össze vele. Ha nem elég sűrű a lé, kukoricakeményítővel sűrítheted egy kicsit.
Tedd vissza a húst a lébe, pár percig főzd össze az egészet. Fehér rizzsel tálalhatod.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése