Húsleves
Az igazi jó húslevest csak nagyon lassan szabad főzni. Ez az egyik szabály. Főzés közben mindig le kell szedni a habját. Ez ajánlatos. Fontos a megfelelő minőségű hús és zöldség. Ez egy másik szabály. Vigyázni kell a megfelelő arányokra a hús és a zöldségek között. Ez is egy szabály. És nagyon fontos, hogy a megfelelő fűszereket használjuk, továbbá ne használjunk a kelleténél többet belőlük. Ez is szabály. Talán a legfontosabb, mert nem szabad sohasem eltompítani az alapanyagok saját, önálló ízét a túlzott fűszerezéssel. Ami természetesen más ételekre is igaz.
A jó húsleveshez szükséged van 4 adaghoz kb. fél kg húsra, 2-2 fehér és sárgarépára, egy nagyobb zeller negyedére, egy kisebb karalábé felére (ez akár el is hagyható), egy fej hagymára, amit nem ne hámozz meg, csak szedd le külső leveleit, és mosd meg, valamint egy gerezd fokhagymára. És persze 2,5-3 liter vízre.
A jó húsleveshez szükséged van 4 adaghoz kb. fél kg húsra, 2-2 fehér és sárgarépára, egy nagyobb zeller negyedére, egy kisebb karalábé felére (ez akár el is hagyható), egy fej hagymára, amit nem ne hámozz meg, csak szedd le külső leveleit, és mosd meg, valamint egy gerezd fokhagymára. És persze 2,5-3 liter vízre.

A levesben használt húsok legyenek egy kicsit szaftosak, de nagyon zsírosak. Használhatod a marhának a következő részeit: szegy, nyak, rostélyos, oldalas részét. Főzheted a levesed tyúkból egészben, de csak a csontosabb, aprólék (far, hát, szárnyak, láb) részéből is. Ugyanígy a csirkéből is remek leves lehet. Lehet még disznóhúsból is levest főzni, de az zsírosabb lesz. Ezt hívják orjalevesnek. És lehet még a felsorolt állatok csontjaiból is levest főzni. Az lesz természetesen a csontleves. A főzési idők a húsoktól függnek. A marhánál 4-5 óra, tyúknál 2-3 óra, csirkénél 1-1,5 óra.
![]() |
Velős csontok |
![]() |
Fűszerek |
Amit összekevertem a hosszúkás üvegben, az 25 kanál só és a hozzátartozó fűszerek.
Lehet, hogy a bevezetőben hozott szabályok nagyképűnek tűnnek, de én már felső középkorú vén fiatalember vagyok. Nem most kezdtem el húslevest főzni.
Végezetül lássunk két példát a húslevesre.
Tyúkhúsleves |
![]() |
Kacsanyakleves |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése