Mustáros-mézes marhanyak

Legtöbbször azzal kezdem egy recept leírását, hogy ez a legfinomabb, nem fogod megbánni, hihetetlen egyszerű az elkészítése. Na ez most mind igaz erre az ételre. Egy baja van, hogy nagyon ritkán lehet hozzájutni igazán jó alapanyaghoz, pontosabban a marhanyakhoz.

A marhának ezen része az egyik legolcsóbb hús. Leveshúsként használják általában nálunk. Pedig az egyik legfinomabb része. Úgy képzeld el, hogy ez az, amit disznónál tarjának hívunk. Puha, szaftos és omlós.

Nos, akkor most már jöhet maga a recept. Persze előbb a hozzávalók:


  • fél kg marhanyak egyben
  • egy evőkanál méz
  • egy evőkanál mustár
  • egy gerezd fokhagyma
  • egy mokkáskanál durvára tört színes bors

A fölös "bőnyegeket" távolítsd el a sütésre szánt húsról. Ezután keverd össze a mézet, a mustárt, a borsot, a zúzott fokhagymát, és kend be vele a húst egy mély tálban. Majd tedd a hűtőbe egy éjszakára, de jobb, ha egy napra. Az idő múlásával egyre finomabb lesz.
Amikor úgy döntöttél, hogy elég a pácolásból, elkezdheted a sütés. 170-175 °C-n 1-1,5 órát kell sütnöd. A hús vastagságától függ. A fele időben takard le alufóliával. Csak úgy dobd a tetejére a húsnak. Tehát egy evőkanálnyi olajat tegyél egy kisebb tepsibe, majd erre helyezd a húst, és már rakhatod is a sütőbe. Picit rózsaszínűnek kell maradnia belülről.
Amikor elkészült, hagyd hűlni egy kicsit, mert úgy könnyebben tudod szeletelni. Közben a tepsit tedd a tűzhelyre. Forrósítsd fel a sütés után maradt szaftot, majd önts bele fél deci vörösbort. Forrald pár percig, utána szűrd át, és add a hús mellé.
Szerintem ezt a sült húst adhatod saláta mellé, akár salátát is készíthetsz belőle. De szendvicsként is remek hamburgerhús helyett. Akár melegen is tálalhatod krumplipürével, zöldsalátával. Ahogy akarod.
Jó étvágyat!

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések