Mexikói ebéd

Mai ebédünk mexikói ihletésű volt, bár én sohasem jártam ott. Az egész a tortilla elkészítésével kezdődött. Ugye mindig megy az erősködés: ilyet én is tudok! Ez általában így is szokott lenni, de nem biztos, hogy elsőre. Ezzel a tortilla-val is pontosan ez történt. Az első bekevert tészta a kukában landolt. Aztán jött a második, ami már a fényképen látható eredménnyel végződött, és még ehető is volt Zsuzsim szerint, aki járt Mexikóban. Az elkészítését a youtube-on néztem meg, ez alapján sikerült nekem is megcsinálnom. A hozzávalókat a film elején láthatod, de gyengébb spanyol nyelvtudásodra számítva leírom magyarul is. 
  • 1/2 kg liszt
  • 1/2 csésze olaj
  • 1 csésze forró víz
  • 1 teáskanál só
Az összetevőket keverd össze, és száraz, nagyon forró serpenyőben süsd pár percig. A lényeg, hogy nagyon vékonyra kell nyújtani a tésztát. Ezt látod a filmen.
Persze szükséged lesz belevalókra is, hidegre, melegre. Nekem az egyik ötletem egy vegyes, sertés-marha darált-hús keverékkel elkészített étel. Ehhez a hozzávalók:
  • 40 dkg vegyes darált hús
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 paprika
  • 1 hegyes paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl paradicsomlé
  • só bors
  • 3 paradicsom húsa
A hagymát vágd nagy kockákra, a paprikát ugyanakkorára, és szeleteld fel a fokhagymát. Tegyél egy lábosba olajat, és forrósítsd fel. Ebben pirítsd meg a hagymát, majd dobd rá a húst. Sózd meg, és őrölt borssal szórd meg. Kevergetve pirítsd ezt is pár percig, majd öntsd rá a paradicsomlevet, és tedd rá a paradicsom húsát, amit a salsa készítésekor nyertél ki az ott felhasznált paradicsomokból. Lefedve párold puhára.
Ha már említettem a salsát, akkor lássuk azt is. 
  • 3-4 fej paradicsom
  • 1 fehér paprika
  • 1 csípős paprika
  • 3-4 szál újhagyma
  • olívaolaj
  • zöld citrom
A paradicsomot vágd cikkekre, majd vágd ki a magházas húsát. Ezután kockázd fel. A paprikákat és a hagymát is kockázd 3x3 milliméteresre. A méretbeli eltérés nem okoz élvezetbeli különbséget. Rakd egy tálba, locsold meg a zöld citrom levével, és önts rá olívaolajat. Sót semmiképpen se tegyél rá, ha el akarod tenni későbbre is, mert tacsakos lesz, levet ereszt. Ezért kell a paradicsomot kimagozni.
A következő a paradicsomszósz.
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kevés őrölt koriander
  • őrölt bors
  • apró kockára vágott paprika
  • olíva olaj
  • só, cukor
  • újhagyma zöldje
Tegyél fel egy lábost a tűzhelyre, öntsd bele a paradicsomot, amit előtte kicsit feldaraboltál, a levével együtt. Rakjál bele mindent a hagyma zöldjén és a paprikán kívül. Kezdd el főzni. Be kell egy kicsit sűrítened. Kis lángon kb. fél óráig fog tartani ez a művelet. A vége felé add hozzá a paprikát és a hagymazöldet. Ha ez is kész, akkor jöhet a következő.
20 dkg marhahúst vágj 4x4 mm-s kockákra, és 2 gerezd fokhagymával, olívaolajjal pácold egy-két órát a hűtőben. Utána nagyon forró serpenyőben süsd meg hirtelen, amíg kifehéredik minden oldala a húsnak.
Ha mindennel végeztél, a te asztalodon is ennyi étel lesz. Csípős paprikával úgy bánj, ahogy szereted.
Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések