Szardellás rizottó koktélrákkal

Már leírtam a rizottó elkészítését, amit megnézhetsz itt. Ezért most csak a hozzávalókkal foglalkozom. Az ötlet a maradékok felhasználásából ered. Na persze biztos, hogy nem teljesen megszokott dolog az alábbi hozzávalók maradékkénti előfordulása a konyhádban. Egyszer, mikor úgy adódik, vásárolj egy-egy üveggel belőlük. Ha okosan használod fel, többször tudsz különleges ételt készíteni. Ezekből mindig csak keveset kell használni az "erős" ízük miatt (nem a csípős erősségre gondoltam). Ezek a következők:
  • egy bögre rizottó rizs
  • fél dl száraz fehérbor
  • két-három evőkanál koktélrák (mirelit)
  • 5 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 4 db szardella darabolva
  • egy evőkanál nagyon apróra vágott hagyma
  • egy gerezd fokhagyma apróra vágva
  • két-három darab szárított paradicsom
  • egy teáskanál kapribogyó apróra vágva
  • kevés petrezselyemzöld
  • a szardella olaja
  • egy citrom
Kezdd a rizottó levét szolgáló húslé felforralásával, és melegen tartásával. Ezután folytasd egy lábos felmelegítésével, amibe öntsd bele a szardella olaját, miután a lábas már forró. Ebbe rakd az apró kockára vágott szalonnát. Pár pillanat sütés után tedd bele a hagymát, és süsd azzal együtt úgy egy percig. 
Annak leteltével mehet bele a rizs, a fokhagyma és a szardella. Úgy egy percig állandó keverés mellett pirítsd az egészet. Azután öntsd rá a fehérbort. Amint felszívta a levet a rizs, önts hozzá egy merőkanál forró húslevet, amit készíthetsz leveskockából.
Innentől kezdve folyton keverned kell kb. 25 percen keresztül az ételt, állandó lé utánpótlása mellett. Az utolsó 5 percben add hozzá a rákot és a kapribogyót. Azért ezen a ponton kóstold meg, milyen állagú a rizs, nehogy túlfőzd. A végén, amikor megfőtt a rizs, akkor add az egészhez a szárított paradicsomot és a petrezselymet. Ekkor sózd, ha kell, mert minden alapanyag alapból sós.
Tálalás előtt csavarj rá pár csepp citromlevet.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések