Bográcsgulyás

Ezt az ételt készítjük a lakás tűzhelyén és a bográcsban, szabad tűz felett is. A különbség nem csak az ízben, de az étel fogadtatásában is van. Mindig nagyobb szenzációnak számít a bográcsos változat. Igazából van is benne valami; a kicsit füstös íz miatt biztosan, és amiatt is gondolom, hogy a bográcsban szinte mindig férfiak főzik. Egyébként a hozzávalók minden esetben ugyanazok 6 főre:
  • 2 kg marhalábszár
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 paradicsom
  • 2 paprika
  • zsír
  • só, bors, kömény
  • pirospaprika
  • 5-5 szál sárgarépa és gyökér
  • 1 zeller
  • 1 kg krumpli
  • zeller- és petrezselyemzöld
  • 1,5 dl jó minőségű száraz vörösbor
Minden hozzávalót apríts, darabolj, kockázz fel. Van, amit apróra (hagyma, paprika, paradicsom, fokhagyma), van, amit nagyobb darabokra (hús, zöldség, krumpli). De a hús ne legyen 2*2 cm-nél nagyobb, ha lehet; gyorsabban puhul meg. A zöldségek és krumpli is kövesse ezt a méretet, úgy gusztusos a kész étel.
Az előkészületek után rakj tüzet, majd olvasztd fel a zsírt és pirítsd meg a hagymát. Ha jónak ítéled, add hozzá a paprikát és a fokhagymát, és utána jöhet a hús. Pirítsd tovább az egészet egy pár percig gyakori keverés mellett. Sózd, fűszerezd, és öntsd hozzá a bort. Lefedve kissé lassabb tűzön kezdd el főzni. A főzés hőfokát a bogrács magasságával tudod állítani, mennyire van a tűztől. Néha nézz az ételre, nehogy elfője a levét, és leégjen. Ha friss volt a hús, elég levet fog ereszteni. Mindig kevés lével kell pörköltet készíteni, hogy sűrűbb szaft képződjön, és hamarabb megfőjön a hús.
Amikor már majdnem jó a hús, mehet bele a zöldség, és öntsd fel annyi vízzel, hogy leves legyen belőle. Negyed óra után add hozzá a krumplit, és főzd készre.






Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések