Brokkoli bébirépával és egyebekkel sütőben sütve


Aki ismer, az tudja, hogy húsevő vagyok. Nehezen tudok olyan napot elképzelni, hogy az étkezésemből hiányozna a hús valamilyen formájában. De a zöldséges ételeket is szeretem, persze mértékkel. Természetesen köretként, vagy ha egytálételben van.
Ez az étel lehet önálló fogás a szaftos állaga miatt, de köret is sültekhez.  A hozzávalók:
  • fél kg brokkoli
  • negyed kg bébirépa
  • 20 cm póréhagyma
  • 4-5 szál szárzeller
  • fél édeskömény
  • egy kisebb fej fehérhagyma
  • 15 dkg reszelt sajt, ha lehet, érlelt cheddar legyen
  • 10 dkg vaj
  • só, bors
  • egy mk őrölt szerencsendió
  • egy tk fehér balzsamecet
  • kb. 1-2 dl tej
A darabolással kell kezdened. A szárzellert, póréhagymát 2-3 cm darabokra, az édesköményt félkarikákra vágd fel. A borkkolit szedd rózsáira, de a szárát ne dobd el, abból lesz a mártás.
Rakj fel egy nagy fazék vizet forralni, sózd meg, önts bele egy teáskanyálni fehér balzsamecetet, és várd, hogy felforrjon. Ebben fogod blansírozni a brokkolirózsákat és a bébirépákat.
Ha felforrt a víz, tedd bele kisebb adagonként a zöldségeket, nehogy lehűljön a főzővíz, majd egy-két perc után szedd ki tésztaszűrőbe, csöpögtesd és hűtsd le. Ettől marad meg a szép színük.
Most jöhet a mártás. Az állaga olyan lesz, mintha besamel lenne, de nincs benne liszt. Tehát a feldarabolt brokkoliszárat, 1-2 felkarikázott bébirépát és az apróra vágott fehérhagymát tedd az olvasztott vajra, és kezdd el dinsztelni sóval, borssal valamint a szerencsendióval fedő alatt. Egy pici levet fog ereszteni, de pótold a blansírozó léből. Párold puhára az összetevőket. Ha kész, botmixerrel pépesítsd, és öntsd fel annyi tejjel, hogy a majonéznél picit hígabb állaga legyen. Add hozzá a reszelt sajtot.
Tedd a darabolt és a blansírozott zöldségeket egy vastagabb falú, magasabb tűzálló tepsíbe, és öntsd le a mártással. Sütőben 180°-n süsd fél órán át, közben figyeld, nehogy túlpiruljon a teteje.
Variálhatod ezt a fogást azzal, hogy több mártást készítesz; annyit, hogy teljesen elfedje a zöldségeket, és még megszórod sajttal.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések