Marhaoldalas bbq mártásban párolva

 


A marhaoldalast - más nevén marhaszegy - a hentesnél leveshúsként árulják. Pedig többre hívatott ez a része az állatnak, persze ezzel nem lenézve a levest, amit főzhetsz belőle, majd a főt húst tormával elfogyszthatod.... Az is igaz, hogy hazánkban éldegélő teheneink többsége hiába áldozza életét, hogy embereket tápláljon, húsuk nem alkalmas mindenféle étel elkészítésehez. De ehhez igen, mert ezt hosszan kell párolni.
Szóval először fel kell darabolnod a húst a csontok mentén, bár többnyire már így árulják. Egy mély lábosban kevés zsiradékon - ami lehet zsír, vagy olaj - egyesével a darabokat át kell pirítanod. A visszamaradt, szaftos zsiradékban tegyél fel egy nagy fej apróra hagymát egy-két gerezd fokhagymával dinsztelni, lesütni. 
Majd az étel tervezett mennyiségétől és édesszájtól függően adj hozzá cukrot - én két evőkanállal tettem bele - amit rá kell karamelizálni. Persze ne égjen meg. Ezután jöhet bele fél-egy liter paradicsomlé, kevéske mustár, balzsamecet teáskanálnyi, worcester egy evőkanállál és természetesen só, örölt bors, kakukkfű, oregánó. A fűszereket ízlésed szerint add hozzá.
Ha egyet rottyant ez a cucc, akkor tedd bele a húst. Vigyázz, hogy teljesen elmerüljön a lében. Ha ez nem történik meg, kell egy kis vizet hozzá adni. Lehet ízesíteni egy kevéske bourbonnel, jót tesz a húsnak. Ha úgy gondolod, ennél a lépésnél ihatsz is egyet, mert már jó úton haladsz egy nagyon finom étel elkészítéhez.
Mindenképpen forrald össze az egészet, de ne túl nagy lángon. És most dönthetsz. Lekapcsolod a tűzhelyet, hagyod kihűlni az egészet, beteszed a hűtőszekrénybe, és másnap folytatod. Ezzel hagyod , hogy pácolódjon a húst. Vagy most nagyon alacsony hőfokon teljesen puhára párolod egyből fedő alatt. Persze tudod: a türelem jó ízeket hoz.
A párolás kb 2-3 óra lehet, mennyiségtől függően. Közben figyelned kell, nehogy leégjen, elfőjön a leve.
A végén a teljesen puha húst vedd ki a fazékból, csöpögtesd le. A visszamaradt mártást fedő nélkül lassan főzve sűrítsd be. Kostólj, ízesíts, ahogy érzed.
Tálalásnál én héjában főtt krumplit vajon átpirítva, pirított gombát és átsütött bacont adtam hozza. 
A húst lehet még grillen vagy grill serpenyőben átsütni. 
Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések