Mexikói tokány

 

Mexikói, mert babos, kukoricás, paradicsomos; tokány, mert csíkokra vágott hússal készül. És persze finom. Háromféle bab van benne, zöldborsó és kukorica: ezek mind konzervek. Így a legcélszerűbb és a legegyszerűbb. Persze a konzervek levét leszűrtem, az nem kell bele, elvinné az étel ízét. Készülhet sertéslapockából, karajból akár, de én a kedvenc húsomat választottam, a tarját. A hozzávalók:
  • 60 dkg tarja
  • 1-1 30 dkg zöldségkonzerv: zöldbab, hüvelyes sárgabab, fehérbab, zöldborsó és kukorica
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
  • oregánó
  • erőspaprika (kihagyható)
A tarját először fel kell szeletelned (ha egyben vetted), majd a szeleteket csíkozd fel fél centis darabokra.
Egy nagy serpenyőben, lehet wok is, olvaszd fel a zsírt, és a csíkozott húst kezdd el körbesütni közepesnél erősebb hőfokon. Időnként kevergesd meg, nehogy leégjen. Erős kérget kell a húsra sütnöd. Ebben a stádiumban még semmilyen fűszert és sót ne tegyél a húsra. Ne zavarjon, hogy levet ereszt a hús, az el fog párolódni.
Közben egy nagy fazékban tegyél fel vizet forrni. A sárgarépát tisztítás után kockázd fel kábé olyan méretűre, mint a bab. A hagymát apró kockákra vágd össze.
Amint felforrt a víz, sózd meg, és adj hozzá egy evőkanál cukrot. Ebben a lében fogod átforgatni a zöldségeket. Először a sárgarépát, amit egy kicsit tovább hagyj a főzővízben, hiszen nyers. 5 perc múlva szedd ki egy tál jeges vízbe, majd mehet a forró vízbe a többi leszűrt zöldség. Azoknak elég 1-2 perc, majd minden mehet a jeges vízbe. A főzőlevet nehogy kidobd, mert az lesz a felöntő lé.
Ezalatt ne feledkezz meg a húsról, figyelő szemed rajta legyen. 20-25 perc múlva tedd rá a hagymát, és pár percig forgasd együtt a hússal, majd add hozzá a paradicsomot. Na most lehet fűszerezni: só, bors, oregánó. Mindegyikből érzéssel, és ha szereted erősen, akkor mehet bele a csípőspaprika. Forgasd össze így is, aztán tegyél hozzá a főzőléből, hogy ellepje a húst. Fedd le, és főzd így puhára.
Ezalatt is van feladatod: össze kell kockáznod a kaliforniai paprikát 5x5 mm-re. Ez a legvégén kerül az ételbe. Vágd apróra a petrezselymet.
A levet folyamatosan pótold a húson, nehogy leégjen. Amikor úgy érzed, hogy puha a hús, rakd bele a zölségeket, persze leszűrve a jeges víztől. Pár percig rotyogtasd össze a hússal, majd add hozzá a kockázott paprikát és a petrezselymet.
2 perc múlva kész. Rizzsel tálald.Jó étvágyat hozzá!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések