Töltött karalábé újra gondolva

Lehetett volna az étel neve: húsgolyók karalábémártással. Talán megfelelőbb lenne. De ez töltött karalábénak indult, és ez lett belőle: egy finom étel.Ha jól belegondolok, az elkészítés módja talán hasonlít a svéd húsgolyóra... Szóval:
  • 50 dkg darálthús (én vegyesen marha-sertést használtam)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 5 db átlagos méretű karalábé
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 pici paradicsom (koktélparadicsom)
  • 1 szelet tv paprika
  • fehérbors
  • őrölt szerencsendió
  • tejszín
  • vaj, olaj
Előkészületek: vágd apróra a hagymát és a petrezselymet. Hámozd meg a karalábét, és darabold fel kisebb darabokra.
Itt egy picit kitérek a karalábéra, illetve a levelére. Mindig nagyon határozott mozdulattal dobja ki mindenki a szép, zsenge leveleket. Utánanéztem és kiderült, hogy a levelei gazdagabbak tápanyagban, kb. háromszor annyi vitamin van benne, mint a fejben. Ezért úgy döntöttem, felhasználom egy részét. Szépen kivágtam a szárakat belőle, feldaraboltam, és több vízben átmostam. Felhasználásig félretettem. Te is megteheted, nem fogsz csalódni az ízélményben.
Tegyél egy kisebb fazékba egy csapott evőkanál vajat, és egy kanál olajat. Forrósítsd fel, majd tedd bele a hagyma egyharmadát. Kicsit dinszteld meg, majd add hozzá a feldarabolt karalábéfejeket, sózd, majd fűszerezd meg őrölt fehérborssal és szerencsendióval...csak érzéssel, csipetnyit. Fedd le, és párold puhára annyi vízzel, ami éppen elfedi. Add hozzá a szelet paprikát és a picike paradicsomot. Amikor már kicsit fő a paradicsom, leesik a héja, azt halászd ki, nem kell.
Egy serpenyőbe tegyél egy evőkanálnyi vajat, ebben píritsd meg a hagymát. Ha kihűlt, tedd a darálthúshoz, majd szépen sorban jöhet a húsgombóc többi hozzávalója: a tojás, 3 evőkanál zsemlemorzsa, só fehérbors, szerencsendió. Keverd össze, és lazítsd fel egy kevéske tejszínnel, lágyabbá, minta fasírt. Ezután tedd a hűtőbe kb. egy órára, hadd dagadjon a zsemlemorzsa. Ha letelt az idő, formázz golyókat belőle, tedd sütőpapírra egy tepsiben, majd az előmelegített 200 fokos sütőben süsd úgy 30 percig.
Amikor kész, szedd ki egy serpenyőbe, ahol picit át tudod sütni tálalás előtt.

Közben a karalábé is biztosan megfőtt, tehát botmixerrel pépesítsd le. Egy edényben forralj annyi vizet, amiben le tudod forrázni a leveleket, amiket előtte lecsöpögtettél és csíkokra vágtál. A felforrt vizet sózd meg és tedd bele a leveleket pár percre. Kicsit lágyabb lesz ettől a művelettől. Ez pár perc lesz, majd szűrd le és tedd a karalábémártáshoz. Kicsit forrald át, majd tegyél hozzá 3 evőkanál tejszínt. Most már a célegyenesben vagy, innentől kezdve már csak a tálalás jön.
Vágott petrezselyemmel szórd meg a tányérodon.












Megjegyzések

Népszerű bejegyzések