Gombás rizottó
Kicsit kitartást igénylő, de nagyon finom étel. Készítheted gömbölyű szemű rizsből, de a legjobb, ha beszerzel rizottó rizst. Hozzávalók:
- egy bögre rizs
- 10 dkg gomba
- 5 dkg húsos szalonna
- kis fej hagyma, vagy 2-3 szál újhagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- fél dl fehérbor
- só
- bors
- 1 l húslé
Először forrósítsd fel a húslevet, amit készíthetsz leveskockából is. Tartsd forrón a főzés végéig. Ez fontos, mert, ha hideg lével öntenéd fel a rizottót, akkor a rizsszemek közepe kemény maradna.
Kockázd fel a hozzávalókat. Tedd az olajat egy lábosba, és hevítsd fel. Tedd bele a szalonnát, majd a hagymát. Pirítsd meg, majd rá a gombát is. A következő a rizs. Pirítsd együtt a többi hozzávalóval. Sózd, borsozd, és öntsd rá a fehérbort. Hagyd, amíg elpárolog az alkohol a borból, és elkezd párolódni a rizs. Mielőtt leégne az étel, tegyél egy merőkanálnyi forró húslevet a rizsre. Közben folyamatosan keverned kell, nehogy odakapjon.
Amint elfőtt a lé, pótold újra egy merőkanálnyival. Ezt a keverem, felöntöm műveletet kb. 15-20 percen keresztül kell csinálnod. Ezért írtam az elején a kitartásról. A végeredménynek kicsit nyúlós, krémes állagúnak kell lennie.
A főzés fázisait az alábbi képsorozatban is láthatod. Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése