"Egyszerű" rántotta

Szeretem a hétvégi reggeliket. Általában egyszerűeket eszem minden munkanap, de szombaton aztán végre jöhet "a rántotta". Akár egész nap tartja az emberben a lelket.
Kell hozzá fél centi vastag szelet kolozsvári szalonna, 5 cm szárazkolbász, egy kisebb fej hagyma és egy hegyes zöldpaprika fele. Ez a mennyiség két tojáshoz elégséges.
Jöhet a sütés. Sokáig nem tudtam olyan rántottát sütni, amit a nagymamáim csináltak. Könnyű, lágy, szinte habos volt. A titok pedig nem más, mint a forró, megfelelő mennyiségű zsiradék, amiben a tojás sül. Ez lehet disznózsír, vagy olaj. Én olivát szoktam használni, de nem a legdrágább fajtából. Fontos még az is, hogy a serpenyő ne legyen vastag falú, amolyan palacsintasütőféle.
A tojás felütése és sóval való elkeverése után máris darabolhatod a hozzávalókat. A szalonnát csíkokra, a kolbászt és a paprikát karikára, a hagymát félkarikára.
Először a serpenyőt kell felforrósítani, aztán mehet bele a zsiradék. Ehhez a mennyiséghez úgy két-három evőkanálnyi olaj szükséges. Természetesen zsírból ennek megfelelő mennyiségre van szükség. Amint melegszik, mehet bele a szalonna. Aztán jön a paprika, majd a hagyma és a kolbász egyszerre. Ahogy megsült az egész, tedd bele a tojást. Most már nem szabad durván kevergetni, csak tologatni, húzogatni lehet a fakanállal. De azt fontos csinálni, nehogy "szittyós" legyen a tojás.
Hagyhatod lágyabbra, szerintem úgy a legfinomabb.
Na, ezután indulhat a hétvége!

Megjegyzések

  1. Ha vasárnap reggel a kávé után persze, akarsz egy isteni, laktató reggelit, csináld meg!Délután 2-ig haladékot kapsz az ebéd elkészítéséig :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések