Thai-jellegű vacsora

Nos, lássunk egy távol-keleti ihletésű vacsorát, ami egy üdítő, csípős levesből és egy húsos sült tésztából áll.
Én thai jellegűnek tartom a citrom, a gyömbér és a fokhagyma miatt. Szeretem az ilyen ételeket, mert nagyon gyorsan el lehet készíteni, és ami nagyon finom benne, hogy üde, ropogós marad minden zöldség bennük. Természetesen az előkészületeknél rutintól függően beszélek gyorsaságról...
Akkor kezdjük a hozzávalókkal.
A hús lehet csirkemell, vagy marha csontos hátszín. Nagyon fontos, hogy a húst vékony csíkokra vágd fel, kb négycentis hosszúsággal.
Pácként fokhagyma, ötfűszer-keverék, sötét szója szósz szükséges. Itt a kép, hogy kell kinéznie pácolás után. Nem szabad egyik hozzávalót sem túlzásba vinni. Amit én használtam ennél a vacsoránál: fél kiló húshoz egy evőkanál szója szószt, egy gerezd fokhagymát, és egy teáskanál ötfűszert használtam. Javaslom, hogy hagyd állni 2-3 órát, amíg a zöldségeket felvágod.
A zöldségek: 5cm kígyóuborka, 3 db 1cm-s átmérőjű sárgarépa, 1 közepes fej hagyma, 2 csokor újhagyma, 2 db zöldcitrom, 25 dkg gomba (bármilyen fajta), fél-fél háromféle színű kaliforniai paprika és egy csokor petrezselyem.
Mindent hosszában, vékony csíkokra kell vágni. Az újhagyma egyharmadát csíkokra, a többit karikára kell vágni.
A lényeg, hogy gyorsan átsüljön, de közben ropogós is maradjon.
A leveshez üveges erdei gomba keveréket használtam, ami bármely bevásárlóközpontban kapható.Kétféle tésztát főztem. Ázsiai boltokban kapható rizstésztát levesbetétnek, a zöldséges húshoz meg makarónit.Most már készülhet a leves.
A hús csontját kb. másfél liter vízbe feltesszük főni két tyúkhúsleves-kockával. Ha nincs, akkor anélkül főzd a leveskockát. Természetesen kész húslevest is használhatsz. Ízesítésként egy zöldcitrom (lime) levét használjuk. Egy cseresznyényi friss gyömbért, vagy egy mokkáskanálnyi gyömbérport rakj bele némi szárított csípős paprika kíséretében. Hagyd egy órát főni közepesen erős tűzön.
Amikor elkészült, szűrd le, tedd vissza a tűzhelyre, hogy lobogva forrjon, mert csak úgy lehet tálalni.

Tálaláskor tegyél a forró levesbe a csíkozott újhagymából, az üveges vegyes erdei gombából és a sárgarépából, meg az uborkából. Szerintem isteni.
Jöhet a második fogás... Ez roppant gyorsan készen lesz. Ezt a könnyítés kedvéért pontokba szedtem:
1. A wokot hevítsd iszonyú forróra.
2. Forrósíts két evőkanál olajat füstölésig, majd dobd bele a következő zöldségeket az alábbi sorrendben:
3. hagyma 15 mp,
4. fokhagyma 5-10 mp.
5. sárgarépa 20 mp.
6. paprika 20 mp.
7. uborka 5 mp.
8. Egy evőkanál szójával öntözd meg, majd 5-10 mp-ig hagyd a tűzön.
Fontos, hogy folyamatosan rázd és keverd a fenti hozzávalókat. Sózd egy csipettel.
9. Miután a fenti idők leteltek, a zöldség kész, és nincs más dolgod, mint hogy egy tálba öntsd.
10. A wokot töröld ki papírszalvétával. Vigyázz, mert nagyon forró!
11. Hevítsd a wokot újra, majd rakj bele egy evőkanál olajat.
12. A húst tedd a füstölgő, forró olajba!
13. Folyamatos rázás és kavarás mellett a húst süsd meg.
14. Az idő leteltével add hozzá a kész zöldségkeveréket.
15. Folyamatos keverés mellett kb. egy percig süsd tovább az egészet, majd tedd bele a főtt spagettitésztát.

16. A további kb. két-három másodperces sütés után tedd hozzá a karikára vágott újhagymát. Ezzel forgasd még kb. fél percig.
Ha mindezzel végeztél, ízesítsd zöldcitrom-lével és szójaszósszal. Ebbe az ételbe is lehet csípős paprikát tenni, ha a család szereti.
Ha a fenti időket összeadod, kb. 5 perc alatt kész vagy vele:-)
Na ugye, nem is olyan nehéz?












Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nekünk megvolt, és nem csalódtunk!!!!!!






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések