Resztelt máj

Szerintem ez egy igazi retró étel. Emlékszem, gyerekkoromban, ha netán étterembe mentünk, micsoda örömujjongás volt, amikor a pincér azt a választ adta a feltett kérdésre: "Igen kérem, természetesen van resztelt májunk." Főtt burgonyával, kovászos uborkával az igazi.
Lehet, hogy ez csak az én emlékezetemben van így, de az tény, hogy a hatvanas-hetvenes években nem volt oly gyakori a máj a henteseknél. Csirkemáj meg csakis kizárólag a csirkében volt található. Persze élő csirkéről beszélek. Ugyanis a bontott csirke csak a hetvenes évektől kezdett elterjedni. Akkoriban pedig már én is bontogattam szárnyaimat. Na persze csak a hasonlat kedvéért.
Akkor lássuk, hogyan is készül a resztelt máj, leánykori nevén pirított máj. Kezdjük a hozzávalókkal.
A képen fél kiló csirkemáj látható, egy fej hagyma, fél zöldpaprika. Aki nem szereti az erőset, az persze készítheti édes paprikából. A kis tálkában paradicsompüré van, amit a téli időszakban javaslok az íze miatt, nyáron természetesen egy szem friss, hámozott paradicsom szükséges. Fűszerek: majoránna, bors, pirospaprika. Természetesen a sütéshez zsír. Persze lehet olajjal helyettesíteni. A hangsúly a helyettesítésen van, mert zsírral finomabb.
Akkor kezdjük.
Fogj egy serpenyőt, forrósítsd fel, aztán tedd bele a zsírt. Ha felolvadt, tedd bele a hagymát, süsd kissé pirosra.
Amikor elérte a hagyma a kívánt állagát, jöhet a paprika. Pár percig süsd együtt őket.
Ezután jöhet a máj. Egy-két perc után mehetnek bele a fűszerek. Ehhez a mennyiséghez egy teáskanál majoránnát, három tekerés borsot, vagy egy csipet őrölt borsot tegyél hozzá. A só teljesen felejtős, mert megkeményedik a máj. Majd az asztalnál, evés előtt szabad sózni.
Most már csak készre kell sütni. Hogy meddig azt nem lehet pontosan megmondani. A lényeg, hogy ne túl sokáig, mert akkor is megkeményedik. Kb. 10 perc kell.
Félúton tedd hozzá a paradicsomot.
Sütés közben néha nyomkod meg a májat, és ha jön még ki belőle vér, akkor még nem jó. Egyébként abból, meg a többi hozzávalóból lesz a szaftja.
Amikor készre sült és lekapcsoltad a tűzhelyet, akkor szabad belerakni a pirospaprikát, nehogy megégjen és keserű legyen.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések