Currys csirkecomb

Egy újabb távol-keleti ihletésű ételt mutatok be. Az összetevők között olyan alapanyagok szerepelnek, mint  szójaszósz, halszósz, gyömbér, kókusztej, és az étel névadója a curry.

Egy-két szó a curryról. Alapvetően különböző fűszerek keverékének őrleménye, de van egy ilyen nevű növény is. Ennek a levelét használják fűszerként. És van még egy: a tamil nyelvben a ka r i (கறி) szó mártást, szószt jelent, ami az étel állagára utal.
Rengeteg curry-keverék létezik. Ha többet akarsz tudni erről, nézz utána.
Akkor ezek után úgy gondolom, ideje az étel elkészítésének leírásához látnom. Szokás szerint a hozzávalókkal kezdem. Négy adaghoz a következőkre lesz szükséged:
- 6 db csirke alsó comb
- 3-4 cl szójaszósz
- 1 cl liter halszósz
- 4 cl olaj
- 1 púpozott teáskanál curry fűszerkeverék (én Bankok curryt használtam)
- 1 gerezd fokhagyma 
- 4-6 szál újhagyma
- 2 teáskanál reszelt friss gyömbér
- 4 cl narancslé
- 15 cl kókusztej (helyettesítheted főzőtejszínnel)
- durvára tört szárított, vagy karikázott friss chili, ha bírod az erőset
- csillagánizs
Nézd meg az első filmet. A hozzávalókról szól.

Mint láttad, a csirkecomb csontozott, felcsíkozott állapotban volt a tányéron. Ehhez egy kis segítséget nyújthat a 2. számú film, amiben láthatod, hogyan kell ezt megcsinálnod. A profik átugorhatják ezt a filmrészt.
A csontozáshoz keskeny pengéjű, a csíkozáshoz szélesebb pengéjű kést használj. Persze éles legyen, mert azzal kevésbé vágod el a kezed. Remélem, nem lesz szükséged kötszerre.
Az előkészületek után eljutottál a főzéshez. Úgy gondolom, hogy mindenféle sérülés nélkül megúsztad idáig. Képzeld, milyen lenne, ha az evés után megnyalnád mind a nyolc ujjadat. A sütéshez bármilyen serpenyő megfelelő, ha két kritériumnak megfelel: vékony legyen az anyaga, hogy jobban átforrósodjon és magas oldalfalú, hogy ne keverd ki a bennlévőket.
Most már nem marad hátra más, mint a tálalás. Ez az étel rizzsel jó. Ehhez tegyél fel rizst kétszeres mennyiségű vízben főni sóval. A négy adaghoz egy bögre rizs és két bögre víz szükségeltetik. A bögre mérete 3 dl. Amint forr, vedd takarékra a tűzhelyed, és hagyd fedő alatt tovább főni. Amikor már majdnem elfőtte az összes levet, zárd el a tüzet. A fedőt visszatéve, tedd félre a tálalásig. Szépen megdagadnak ilyenkor a rizsszemek. Az étel tálalását az utolsó részben nézheted meg.
Mint láttad, nem volt időigényes az étel elkészítése. Nagyjából öt perc maradt ki a filmből.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések