Muffin variációk



Ilyeneket te is tudsz sütni, hidd el!
Sok receptet olvasgattam ebben a témakörben, de nekem ez jött be. Amikor az alapanyagok felsorolását írom le, az alapanyag szóban nagy jelentősége van az alapnak az anyagok előtt. Fontos ez azért, mert két részre oszthatók ezek az alkotórészek. Szárazanyagokra és "nedvesanyagokra". Tehát az "alapok":

Szárazanyagok:         15 dkg sima liszt
                                15 dkg cukor
                                7 gramm sütőpor
Folyékony anyagok:   40 ml tej
                                2 db tojás
                                12 dkg puha vaj

Szükséged van továbbá egy muffin tepsire is és a bele való mignon-papírokra.
Fontos betartani az arányokat. Ezt úgy kell értened, hogy a száraz és folyékony anyagok összsúlyának mindig ugyanannyinak kell maradnia. Gondolok arra például, hogy a liszt felét felcserélheted mondjuk darált mandulára. Vagy ha mazsolát vagy aszalt gyümölcsöket áztatsz rumba, de akár fehérborba, brandybe, akkor a tejet elhagyhatod teljesen, mert a lével együtt használod fel az áztatott gyümölcsöket. 
A másik példa: sós muffint készítesz. Szalonnás muffint. Akkor a húsos szalonnát apró kockákra kell vágnod és ki kell sütnöd. A sütés folyamán keletkezett zsír fogja képezni a muffinhoz szükséges zsiradék egy részét.
A sós muffinoknál nagyon finom, ha kukoricalisztet használsz. Ilyenkor rakhatsz bele csípős paprikát is. "Igazi" mexikói muffin lesz. Akár apróra vágott sonkát vagy reszelt sajtot is tehetsz bele. Vagy pirított hagymát.
Az adalékanyagok, mint az aszalt gyümölcsök, a sonka, a szalonna vagy a csokoládé darabok nem számítanak bele a szárazanyagok súlyába, hiszen ezen anyagok nem a tészta részei.
Igen, a csokoládé darabok. Képzeld el, amikor a tésztában, a sütés alatt képződő hő hatására szétfolyik! Nagyon finom.
Sorolhatnám még a variációs lehetőségeket, de a te kreativitásodra bízom a további lehetőségeket. Próbálkozz! Működik. Én már végig próbáltam mindet, amit itt leírtam.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések