Habart káposzta csomborral (lucskos káposzta)
Eredetileg lucskos káposztát készültem főzni, de csak ez a mutáns sikerült. A mutációt az eredeti receptben található egyik anyag hiánya okozta. Ez a kapor volt. Nem azért, mert nem szeretem, hanem mert nem volt otthon. Finom volt így is, tehát tovább örökítem. Persze kipróbálom majd az eredetit is.
Az összetevők:
- fél kg fejes káposzta (édes)
- fél kg tarja
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 kisebb gerezd fokhagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 dl tejföl
- egy evőkanál liszt
- bors, só, pirospaprika
- csombor, vagyis borsikafű
- egy evőkanál zsír
Kockázd fel apróra a hagymát, a fokhagymát és a szalonnát. A zsíron olvaszd ki a szalonnát, majd pirítsd meg a hagymát. Közben vágd nagyobb darabokra a tarját. Ha már megpirult a hagyma, add hozzá a húst és a fokhagymát. Forgasd a hússal egy-két percig. Utána sózd, borsozd, és tedd bele a csombort és a pirospaprikát. Fedd le, és takarékon folytasd a főzést. A sótól levet kell hogy eresszen, ha nem, pótold vízzel. Így lassacskán főzd félpuhára.
Amint elérted az előbb említett állagot, tedd bele a káposztát. Főzd készre. Közben keverd össze a lisztet a tejföllel csomómentesre. Ez lesz a habarás, ugye tudod? Majd habard bele az ételbe, szintén csomómentesre. Ezt folyamatos keveréssel éred el. Főzd még pár percet, és kész.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése