Habart káposzta csomborral (lucskos káposzta)

Eredetileg lucskos káposztát készültem főzni, de csak ez a mutáns sikerült. A mutációt az eredeti receptben található egyik anyag hiánya okozta. Ez a kapor volt. Nem azért, mert nem szeretem, hanem mert nem volt otthon. Finom volt így is, tehát tovább örökítem. Persze kipróbálom majd az eredetit is.
Az összetevők:
  • fél kg fejes káposzta (édes)
  • fél kg tarja
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 dl tejföl
  • egy evőkanál liszt
  • bors, só, pirospaprika
  • csombor, vagyis borsikafű
  • egy evőkanál zsír
Kockázd fel apróra a hagymát, a fokhagymát és a szalonnát. A zsíron olvaszd ki a szalonnát, majd pirítsd meg a hagymát. Közben vágd nagyobb darabokra a tarját. Ha már megpirult a hagyma, add hozzá a húst és a fokhagymát. Forgasd a hússal egy-két percig. Utána sózd, borsozd, és tedd bele a csombort és a pirospaprikát. Fedd le, és takarékon folytasd a főzést. A sótól levet kell hogy eresszen, ha nem, pótold vízzel. Így lassacskán főzd félpuhára. 
Amint elérted az előbb említett állagot, tedd bele a káposztát. Főzd készre. Közben keverd össze a lisztet a tejföllel csomómentesre. Ez lesz a habarás, ugye tudod? Majd habard bele az ételbe, szintén csomómentesre. Ezt folyamatos keveréssel éred el. Főzd még pár percet, és kész.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések