"A" leves

Tudom, vannak isteni levesek. Többfélék. Hússal, zöldséggel, gyümölccsel készültek. De szerintem ez "a" leves. Különféle hatás ihlette: nagymama, anya főztje, de a minestrone is.
A hozzávalók és azok aránya lehet a fantáziád szerint. Ennek a levesnek az alapanyagait azért leírom:
  • fél kg sárgarépa
  • fél kg fehérrépa
  • fél zeller
  • negyed kg gomba, lehetőség szerint barna csiperke
  • egy jó marék zöldborsó
  • jó sok zeller- és petrezselyemzöld
  • 6-8 mangoldlevél
  • 5 dkg nyers, füstölt sonka
  • olívaolaj
  • só, bors
  • egy paradicsom
  • egy gerezd fokhagyma
  • két pici hagyma
Tisztítsd meg a zöldséget, és vágd egyforma karikára, félkarikára. Egy darab sárgarépát reszelj finomra. Vágd a sonkát apró kockára. A gombát negyedeld fel, és a paradicsomot reszeld le úgy, hogy a héja maradjon meg. Azt dobd ki.
Tegyél fazékba 3-4 evőkanál olívaolajat, és forrósítsd fel. Pirítsd meg benne a sonkát. Ez egy-két perc lesz, majd tedd bele a reszelt sárgarépát. Egy perc után rakhatod bele a darabolt zöldséget. Sózd, borsozd. Kevergetve pirítsd egy percet, majd öntsd fel a zöldség mennyiségéhez képest kétszer annyi vízzel. Leves lesz igaz, de nem híg lé. Tedd bele a többi hozzávalót is: gombát, fokhagymát, hagymát.
Főzd majdnem puhára, ekkor rakd bele a zöldborsót, a zeller- és petrezselyemlevelet. Főzd tovább. A végére hagyd a mángoldot. Annak elég lesz 5 perc.
Eheted hidegen, melegen. Tehetsz rá reszelt sajtot is, ha akarsz.
Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések