"Misinéni" tarjája

Akik már jártak Tállyán Hollókői Mihálynál, tudják miért ez a neve ennek az ételnek. Aki nem, annak elmesélem. Történt egyszer valamikor, nem oly régen, de nem most, hogy a Tokaj hegyvidéken jártunk egy hétvégi borkóstoláson többen, barátok. Miközben Hollókői úr, Misi bácsi kóstoltatta velünk finomabbnál finomabb borait, felesége a vacsora elkészítésével foglalatoskodott. Azt főzte, amit kértünk: dinsztelt tarját. Az étel tálalásánál aztán nem tudtuk, hogy hívják Misi bácsi feleségét, ezért őt Misi néninek szólítottuk. Nem bánta, ezért azután mindig így hívtuk. Ételének hatalmas sikere volt. Aztán ebből az ételből és a borokból többször kellett emlékeztető adaghoz jutnunk, tehát évente megismételtük ezeket a hétvégéket. Ez az elnevezés története.
A hozzávalók:
  • fél kg tarja (szeletelve)
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 csipet majoránna
Vágd a hagymát félbe, majd félkarikára. Sózd be a hússzeleteket, majd tedd fel a zsírt olvadni egy lábosban. Pirítsd meg a hagymát, majd a fokhagymát. Tedd bele a hússzeleteket, tedd rá az őrölt borsot és a majoránnát. Lefedve, lassú tűzön párold puhára. Tehetsz hozzá csípős paprikát, ha szereted. Foszlós, friss fehér kenyérrel és savanyúsággal tálald. Persze a bort se hagyd el.
A mennyiséget természetesen emelheted attól a létszámtól függően, hányan esztek majd belőle. Egyszer bográcsban főztem ilyet 4-5 kg tarjából. Nem panaszkodott senki.
Próbáld meg marhacombból is elkészíteni. Abban sem fogsz csalódni. Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések