Tarja gombás, csülkös raguval

Elég hosszú idő telt el az utolsó bejegyzésem óta, pedig azóta is gyakran főzök. Csak lusta voltam megírni a recepteket. Mindegy, ez nem is érdekes. Szóval...
Ezt az ételt az emlékek ihlették. Valamikor régen egy étteremben ettem valami hasonlót. Arra is jó, hogy maradékokat is felhasználhatunk a raguhoz. Maradék lehet az előző napi bableveshez adott főtt füstölt csülök, a reggeli rántottához vett gomba maradéka. Hagymánk, meg szalonnánk, fokhagymánk biztos van otthon.
Persze készülhetünk közvetlenül ennek az ételnek a megfőzésére, akkor a következőket vásároljuk meg:
  • 4 szelet tarja csont nélkül
  • 30 dkg gomba 
  • 1 fej hagyma
  • 20-30 dkg főtt füstölt csülök
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 dl fehérbor
  • a sütéshez zsír
  • bors
  • borsikafű (csombor)
Mint rendesen, most is a darabolással kell kezdened. Vágd apró kockákra a hagymát, fokhagymát. Darabold fel a gombát, csülköt és a füstölt szalonnát fél centis kockákra. A tarjaszeleteket sózd, borsozd meg.
Akkor most kezdheted a főzést. Kevés zsíron olvaszd ki a füstölt szalonnát, aztán mehet bele a hagyma. Ezt pár percig süsd, majd tedd bele a gombát. Amikor kicsit összeesett a gomba - ez 2-3 perc - , rakd bele a csülköt, fokhagymát. Öntsd hozzá a bort és fűszerezd. A sóval csínján bánj, mert elég sósak lehetnek az eddigi összetevők. Tehát kóstolj előbb. Lefedve, lassú tűzön párold kb. negyed órát, de figyeld, ne fője el teljesen a levét.
Közben készülhet a tarja. Fogj egy olyan magas falú serpenyőt vagy lábost, aminek van fedele. Tegyél bele kevés zsírt - 1-2 evőkanállal -, és süsd meg hirtelen a hús mindkét oldalát, majd önts rá egy kevés vizet, és fedő alatt párold puhára.
A tálaláshoz én rösztit használtam, de adhatod krokettel, serpenyős krumplival. Amit szeretsz. Kis saláta vagy savanyúság, meg némi sör.
Tehetsz bele csípős paprikát is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések