Csirke tejszínes raguval


Ez a recept az úgynevezett "egyserpenyős" ételek közül való. Tehát a főzéshez csak egy darab serpenyőt kell használni. Máris szimpatikus, nem? Jelen esetben olyanra van szükséged, aminek fém a nyele, így berakható a sütőbe. Na jó, a köretet általában külön készítem el. Ezért annak elkészítését nem számítjuk ide.
Nos, ennek a fogásnak a hozzávalói a következők:
  • 2 db kerek csirkecomb (felső comb)
  • 4 db közepes gomba
  • 4 db közepes sárgarépa
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 dl tejszín
  • őrölt bors
  • csipet kakukkfű
Természetesen az előkészületekkel kezded a főzést. Tisztítás, darabolás. A gombát 3-4 mm vastagra szeleteld, a sárgarépát 5-5 mm hasábokra vágd 5 cm hosszan. Ezek a méretek csak támpontként szolgálnak természetesen. A csirkecombot sózd meg.
A serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd öntsd hozzá az olajat. Erős tűzön pirítsd meg benne a csirkecombokat kb 5 percig. Most tedd be az egészet a 180-190 °C előmelegített sütőbe, és hagyd is ott kb. fél óráig. Félidőben tedd mellé a sárgarépát, amit azonnal sózz meg. 
Amikor kész, nagyon vigyázz, mert a serpenyő nyele nagyon forró, tehát így állj neki a kivételéhez. Ha égett tenyér nélkül sikerült kivenned a serpenyőt, vedd ki a csirkecombokat, és tedd félre. Amennyire tudod, tartsd melegen tálalásig. 
A serpenyőt a répával tedd fel újra a tűzhelyre, és kapcsolj alá közepes hőt vagy lángot. Szórd bele a gombát, majd sózd, borsozd és add hozzá a csipet kakukkfüvet. Most már nagyon közel a befejezés. 
A gombának elég lesz 4-5 perc. A végén öntsd az egészre a tejszínt. Egy-két rotyogás, vagyis fél perc, és kész.
Körítésként tálalhatsz mellé rizst, krokettet. De  elkészítheted azt is, amit a képen látsz: kelkáposztalevél enyhén citromos rizzsel megtöltve.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések