Szalontüdő


Az egyik "leg" étel ez. Fújjjj, a legrosszabb!!!... vagy hűűűű!, de régen ettem!
Mondható még rá az is, hogy az egyik legolcsóbb vagy az egyik legmacerásabb. 
Már a beszerzés is problémát okozhat; olyat, hogy tüdő, azt csak a nagyobb henteseknél vagy piacon tudsz vásárolni. A tüdőn kívül szükséged lesz még szívre és nyelvre. Mindnek disznóból valónak kell lennie.
Nyersen
Na ugye mondtam, hogy megosztó tud lenni ez az étel! Ne törődj vele, ha   ízlik, szeresd!
Főve
A hozzávalók:
             -   70-80 dkg tüdő
             -   1db szív
             -   2 db nyelv
             -   1 db citrom
             -   2 db csemege uborka
             -   1 fej hagyma
             -   2 gerezd fokhagyma
             -   4-5 babérlevél
             -   2 teáskanál mustár
             -   1-2 evőkanál cukor
             -   só
             -   őrölt bors
             -   2 evőkanál zsír
             -   1 dl tejszín
             -   1 dl tejföl
             -   1 dl száraz fehérbor
Darabolva
             -   tehetsz bele még májat is, de azt csak a végén
Vedd elő a legnagyobb fazekadat, és tedd fel benne a disznóbelsőket sós vízben főzni. Dobj mellé 3 db babérlevelet. Egy idő után meglátod, miért kellett nagy fazék. Ugyanis a tüdő főzés közben megdagad.Tudjátok: "...mint  a tüdő a fazékból, kidagadok én!..."
Addig kell főznöd, amíg a szív meg nem puhul. Az a mérce; ha az puha, akkor minden puha.
Közben elvégezheted a darabolásokat: a hagymát vágd apró kockára, a csemegeuborkával is tedd ezt, a fokhagymát is préseld le vagy vágd apró kockára. Felezd el a citromot.
Ha megfőttek a belsőségek, vedd ki a főzőléből egy tálcára, és hagyd hűlni. De csak addig, amíg elég hűvös lesz ahhoz, hogy meg tud fogni. Következő lépésként meg kell tisztítanod a tüdőt, a szívet, a nyelvet. A tüdő, mint tudod egy légzőszerv, ezért különböző méretű csövek vannak benne. Ezek kemények, ezért ki kell vágnod. Csak a nagyokkal foglalkozz, a többi ehető. Hasonló a feladat a szívvel. A nagy erek csatlakozási pontjait kell eltávolítanod. A nyelvnél a recés, dudoros külső részét kell levágnod. Ezután darabold fel mindet, amennyire tudod, egyforma csíkokra. A főzőlevet nehogy kiöntsd, mert még szükség lesz rá.
Ezután tegyél fel egy akkora edényt, amiben bőven elfér a felcsíkozott belsőség. Forrósítsd fel benne a zsírt, majd dobd rá a hagymát. Pirítsd meg, majd tedd bele a fokhagymát és az uborkát. Fél perc pirítás után öntsd fel a belsőségek főzőlevével. Tedd bele a csíkozott anyagokat. A főzőlének majdnem el kell lepnie. Ha nem így van, pótold.
Most jönnek az ízesítők. A mustár, a citrom leve, a fehérbor, a só és bors, a maradék babérlevél, a cukor. Kóstolj, mert most a te ízlésedre is szükség lesz. Ezt az egészet kb. 20 percig rotyogtasd, hogy egybe kerüljenek az ízek. A végén mehet bele a tejszín és a tejföl.
Zsemlegombóccal, knédlivel vagy egyszerűen tésztával tálald. Az sem baj, ha friss kenyérrel eszed. Jó étvágyat hozzá!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések