Kelkáposztalevél töltve

Kitűnő, ízletes étel. Köretként, vagy önállóan fogyasztható akár hidegen is. El tudom képzelni grillezéshez; üdítő köret lehet az enyhén citromos ízesítésű rizstöltelék miatt.
A legjobb, ha zsenge kelkáposztaleveleket használsz, de ne a külső, legerősebb, legzöldebb leveleket. Azok keserűek lehetnek. Vágd ki a vastag ereket, és dobd forrásban lévő sós vízbe úgy egy percre. Erre azért van szükség, mert így könnyebben meg tudod tölteni majd és elveszti a kesernyés ízét.
Közben tegyél fel rizst főzni a szokásos módon: egy adag rizs, kétszer annyi vízzel. Ha kész, borsozd meg, és locsold meg citromlével ízlésed szerint. Én egy bögre rizshez fél citrom levét használtam. A sót természetesen a rizs főzőlevébe tedd bele.
Adagold a káposztalevelekre a rizst, majd tekerd fel, mint amikor a töltött káposztát készíted. (Persze, ha már főztél olyat.)
Tegyél fel egy párolóedényt a tűzhelyre. A vízbe jó, ha teszel egy erőleves kockát. Bár zsigerből nem szeretem a mű dolgokat, de ebben az esetben jótékony hatással van az ételedre a fűszeres, illatos gőz.
Lefedve az edényt, párold a töltelékeket 5-10 percig. Az idő függ a káposztalevelek korától és nagyságától. Ne párold ronggyá; úgy finom, ha még egy kicsit ropogós a káposzta.
Biztosan ízleni fog, ha elkészíted. Nem fogod megbánni. Tovább variálhatod a fűszerezéssel: petrezselyem, mentalevél, citromfű, korianderlevél.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések