Imbisz


Nagyon dekoratív, vendégcsábító étel. Közzétettem már hasonló receptet, az Aszpikos pácolt halat. Az elkészítése teljesen ugyanaz, csak ebben az esetben az alap aszpik maradék marhahúslevesből készült. Tehát készítheted bármilyen maradék levesből, csak szűrd le, forrald fel, és tedd bele a megfelelő mennyiségű zselatint, ami rá van írva a zselatin zacskójára. Persze amikor a levesekre gondolok, elsősorban az áttetszőek jöhetnek szóba, hogy látható legyen a benne lévő "cucc".
Mindazonáltal lehet, a paradicsomlé aszpikos változata is rejthet izgalmakat. A felvágásáig egy talányos, remegő piros halom, azután, mikor elkezdjük enni, kiderül, mit rejt magában. 
Szóval bátran kísérletezhetsz. Fontos az elkészítés menete. Ez a következő:
  1. A formát kend át olajos szalvétával.
  2. Szabadíts fel a mélyhűtőben annyi helyet, hogy elférjenek benne azok a tálak, amiben készíted az ételt.
  3. Mindig  vedd figyelembe a zselatin adagolási előírását.
  4. Az imbiszbe szánt betéteket töröld szárazra, mielőtt felhasználnád azt. Ez lehet bármi, hús, hal, zöldség.
  5. Vedd figyelembe a készítéskor, hogy az edény alján lévő réteg lesz a teteje, tehát visszafelé pakolod. Amit látsz a tányéron föntről lefelé, amit raksz az is föntről lefelé van.
  6. Az első réteg mindig aszpik legyen kb. 3 mm vastagságban.
  7. Rétegekként tedd a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen. Egy-két perc elegendő, ezalatt megdermed, és jöhet a következő réteg.
  8. Egy réteg ne legyen 5 mm-nél vastagabb.
  9. Az utolsó réteg, tehát az alja lehet majonézes aszpik. Ehhez keverj dupla erős aszpikot, és keverd a majonézhez. A majonéz lehet külön ízesített. A képen látható imbisz záró majonézéhez tormát kevertem.
  10. Ha elkészültél, már nem kell a mélyhűtőt használnod, tedd a hűtőbe a készterméket.
  11. Tálalás előtt helyezd forró vízbe az edényt, amiben készült az aszpikos ételed, 10-15 másodpercre, aztán borítsd ki a tálaló tányérra. Lehet, ez többszöri próbálkozásra fog csak sikerülni, de ne aggódj, ki fog jönni. Nehogy túlmelegítsd, mert akkor folyóssá válik.
  12. Tálaláskor díszítheted a tölteléknek megfelelően és egyéb díszítő zöldségekkel.
Nicsak, 12 pont. Megcsinálhatod a nemzeti ünnepünkre kokárdaszínekben is. :) Szerintem ezek alapján simán nekiláthatsz a saját aszpikos imbiszednek. Nem nagy macera, hidd el.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések