Csülök pékné módra


A diétásnak egyáltalán nem mondható étel elkészítése roppant egyszerű. Kell hozzá egy csülök, 60-70 dkg krumpli, két-három fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, kömény. Ezzel a mennyiséggel 4 ember játszva elbánik, ezért növelhető a mennyiség az éhes szájak és a gyomor méret arányában. Kevesebbet nem annyira tudsz készíteni, mert fél csülköt nem kapsz a hentesnél.
Ott kezdődik az egész, hogy szépen megtisztítod a csülköt. A szőrt le kell égetned, vagy borotválnod. Én tartok erre a célra a konyhában egy eldobható borotvát (három pengéjűt). Amint olyan lett a csülök bőre, mint a baba popsija, mehet a fazékba egy fej egész hagymával, két gerezd fokhagymával, 10 szem egész borssal és köménnyel, ja és persze sóval. Önts rá vizet, hogy ellepje, és lassú tűzön főzd puhára.
Most van időd kifestened a konyhát, vagy megnézned egy DVD filmet. Persze nem a Keresztapa trilógiára gondoltam, mert azért annyi időt nem vesz igénybe a főzés, de sokára puhul meg a csülök. Ugyanis nem szabad, hogy forrjon a víz, csak lassú főzéssel lesz az igazi. Onnan fogod látni, ha kész, hogy simán kiesik belőle a csont.
Filmnézés közben hámozd meg a krumplit, pucold meg a hagymát és fokhagymát, és darabold fel őket. Főzd meg sós vízben a krumplit egy pár szem köménymag társaságában. A köményre azért van szükség, mert elősegíti a krumpli által termelt felesleges gázok könnyebb távozását.
Amikor megfőtt a csülök, vedd ki a csontot belőle (mert ugye addig főztük, hogy kiessen), és nagy darabokra vágd fel, majd sózd be egy kicsit.
Most kapcsold be sütőt 200 fokra. Vegyél elő egy magas falú tepsit. Rakjál bele mindent. A főtt krumplit a hagymát, fokhagymát. Sózd, borsozd meg őket, és jól keverd össze. Tedd rá a csülökdarabokat bőrükkel felfelé. Rakd a sütőbe, süsd addig, amíg ropogós nem lesz a bőr.
Hát nem gyönyörű!?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések