Paprikás krumpli

Hosszú hallgatás után jelentkezem, ezért választottam ezt a "reprezentatív" magyar ételt az ünnepi alkalomhoz illően, hogy újra írok. Édesanyám mesélte, hogy régen kitalálták a paprikás krumplis "bulikat". Ebédmeghívások alkalmával főzték ezt az étket, akár baráti körről, akár családi körről volt szó. Volt némi versengés is ebben, kié a legfinomabb, de volt egyéb, gazdasági magyarázata, miért készült el e remek fogásnak sokféle változata. Készülhet kolbásszal, virslivel, ezek a jómódú formái, és csak üresen, lehet tejföllel, vagy anélkül enni, de jóféle füstölt szalonna nem hiányozhat belőle.
Akkor lássuk az általam készített verziót. Az egész azzal kezdődik, hogy tekints bele a pénztárcádba, hogy állsz. Ennek alapján dönthetsz, melyik változatot készíted.
Az alap mennyiség:
  • 1 kg krumpli
  • két fej közepes (három hüvelykujjnyi) vöröshagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna (nem a kolozsvári húsos, hanem a sima, csemege füstöltnek mondják)
  • 1 fél gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors, mokkáskanálnyi kömény és gyönyörű pirospaprika
  • nyári napokon 1 zöldpaprika, 1 paradicsom
  • 1 nagy evőkanál zsír
gazdagíthatod a következőkkel:
  • füstölt száraz kolbász
  • debreceni
  • főző kolbász
  • virsli
  • tejföl
Akkor lássuk, hogy lesz ezekből az anyagokból étel.
Mindenekelőtt mindent meg kell tisztítani, fel kell darabolni. Kockákra vágjál mindent, csak a méretek eltérőek. Míg a krumplit 2,5 cm-s darabokra (a hüvelykujjad pont ennyi), addig a hagymát és a fokhagymát a lehető legapróbbra, a szalonnát, a zöldpaprikát és a hámozott paradicsot pedig körömnyire aprítsd fel. Tedd a zsírt a lábosba, olvaszd ki rajta a szalonnát. Ha a szalonna üveges, jöhet rá a hagyma. Addig süsd, amíg kezd egy kicsit pirosodni. A következő a zöldpaprika. Pár perc sütés és jön egy fontos lépés, a pirospaprika. Ehhez készíts oda egy pohár vizet, nehogy megégjen, mert akkor az egész keserű lesz.
Tehát húzd félre a tűzről az edényt, majd tedd bele a pirospaprikát, jó két teáskanálnyit ehhez a mennyiséghez. Két-három kavarás, majd mehet bele a víz. Tedd vissza a tűzre, és várd meg, amíg elfő a víz, és újra kezd sülni. Ekkor kell újra egy pohár víz, újra sülés, aztán ezt még egyszer ismételd meg, hogy a hagyma teljesen elfőjön. Így lesz igazán jó sűrű a szaft (mert ugye az "nem képződik, azt csinálni kell"). Most már csak a krumplit kell hozzáadnod, meg a sót, borsot, köményt és annyi vizet, hogy ellepje. Főzd puhára fedő alatt és tálald friss salátával.
Néhány szó az étel gazdagításáról. A szárazkolbászt a krumplival együtt tedd bele. A virslit, debrecenit, lecsókolbászt csak akkor, ha elkészült, és kikapcsoltad alatta a tüzet. A fedő alatt a gőzben puha lesz, és nem mállik szét.
Remek az újkrumpliból készült változat tejföllel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések