Töltött paprika

A nyár egyik sláger étele volt régebben, ma már nem így van. Manapság bármikor lehet paprikát, paradicsomot kapni, na nem mindegy, milyet. Finom, vastag húsú paprikához továbbra is csak nyáron lehet hozzájutni, na pláne, ha bogyiszlóiból szeretnénk megfőzni. Az igazi ezekből a termékekből, ami a szabad földön érett be, látta a napot. A zöldségekről szerintem ennyit, lássuk magát az ételt.
A képen látható mennyiséghez a következők kellenek:
  • 13 db paprika
  • 75 dkg darált hús (lehet pulyka is)
  • 3 dl rizs
  • 1 fej hagyma
  • 1 liter paradicsomlé (az olasz a legfinomabb, de a házi sem kutya)
  • kakukkfű, bors, só zeller levél
  • 2 evő kanál zsír
  • 1 tojás
  • 3-4 evő kanál cukor

Először forrald fel 3 dl sós vízben a 3 dl rizst (tehát egy az egyben). Pár perc forrás után vedd le a tűzről, és hagyd lefedve. Így teljesen magába szívja a vizet. A hagymát vágd fel apró kockára, és pirítsd egy kevés zsíron. Az összes meleg anyagot hagyd kihűlni, ezalatt kicsumázhatod a paprikákat. Van jó módszer erre: fogd meg a szárát a tövénél, told be a paprikába, hogy szakadjon be a paprika vége, majd csavarj rajta egyet, és húzd ki. Kísérletezz, ha nem megy, intézd el késsel az ügyet.
Most jöhet a töltelék. Keverd össze a húst a kihűlt rizzsel, hagymával, kb. két teáskanál sóval (majd kóstold meg), egy teáskanál őrölt borssal, ugyanennyi kakukkfűvel és egy tojással. Jól dolgozd ki, majd töltsd bele a paprikákba. Aminek nem jutott  paprika, azokból készíts gombócokat. A kész töltelékeket főzd puhára sós vízben. A paprika főzése közben foglalkozhatsz a paradicsommal. Kevés zsíron kezd el pirítani, addig, amíg nem kezd el sötétedni meggybordó színig. Tedd mindezt úgy, hogy legyen benne a zeller levele, meg persze só is. A főzés közben persze sűrűsödni is fog. A teljes leégést (mármint leég a paradicsom, te meg elszúrtad az ételt), megelőzheted azzal, hogy a paprika főzőlevéből hozzáadsz egy kicsit. Én a rántást nem annyira szeretem, ezért étkezési keményítőt szoktam használni helyette a sűrítéshez. Amit akarsz, azt használsz. A paradicsomfőzés végén keverd bele a cukrot, ha kevésnek találod, tegyél többet.
Amikor megfőtt a paprika, ami fél óra, 40 perc is lehet nagyságtól, mennyiségtől függően, szedd ki a vízből, és tedd bele a paradicsomba. Kész is vagy, jó étvágyat!
Köretként adhatsz hozzá főtt krumplit, de elegendő a friss fehérkenyér is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések