Gesztenyével töltött pulykamell


Ez az egyik kedvenc karácsonyi ételem. Hogy miért csak karácsonykor készítem, az nekem is rejtély. 
A kezdet kezdetén, mikor a pulykát jelöltük ki a családunkban áldozati állatnak, hogy az ünnepi asztalunkra kerülve betöltse azt a szerepet, hogy ünnepi fogásként szolgáljon, még egészben sütöttem meg. De ez nem volt elég, mert gesztenyés töltelékkel is megtöltöttem.
Aztán az idők folyamán az egész állat megsütése és elfogyasztása soknak bizonyult. És különben is. Csak a nemes részeket ettük meg leginkább, úgymint a mellehúsát, meg a combját. A többit anyámék kutyái fogyasztották el nagyon jó étvággyal. Ezért a következő változata lett később ennek az ételnek, hogy csak a pulyka mellét használtam fel egészben megtöltve és sütőben kisütve.
Az utolsó, jelenlegi változat pedig a képen látható rolád, a gesztenyés, rántott pulykatekercs. Ezt már akkor kezdtem készíteni, amikor egy-két falat elfogyasztása is elegendő volt a jóllakottság érzetének az eléréséhez. 
Az étel története után lássuk az elkészítését. A hozzávalók, csak az arányok miatt:
  • 1,5 kg pulykamell, ez egy egész mellnek a fele
  • 10-15 dkg darált sertéshús
  • 10 dkg gesztenyemassza, de nem a gesztenyepüré, mert az édes
  • 1/2 dl tejszín
  • 1 zsemle tejben áztatva
  • 1 tojás
  • só, bors, őrölt szerecsendió 
  • a bundázáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
  • hústű, ahány roládot készítünk

Először áztasd be a zsemléket egy kevés tejbe. Következő lépés, hogy próbálj a pulykamellből szép, vékony szeleteket vágni. Tartsd szem előtt azt a tényt, hogy elég nagyok legyenek a megtöltéshez. Egy kicsit meg is klopfolgathatod, hogy jobban szétterüljön a szelet, amit vágtál. De vigyázz, nehogy szétszakadjon, mert akkor ki fog folyni a töltelék. Sózd be a hússzeleteket, és tedd félre.
Most keverd össze a tölteléket. A zsemle mostanra már biztosan felszívta az összes tejet, amit ráöntöttél, ezért nyomkodd ki belőle, és tedd egy keverőtálba. Add hozzá a darált húst, a tojást, a tejszínt, sózd, borsozd, majd egy csipet őrölt szerecsendióval ízesítsd. A végén tedd bele a gesztenyét. 
És itt időzzünk el egy kicsit. Mármint a gesztenyénél. Régebben kénytelen voltam én magam készíteni a natúr masszát gesztenyéből, mert akkor még nem lehetett kapni készen. Ehhez meg kellett hámozni, majd fele víz és fele tej keverékében megfőzni, utána lepasszírozni. Elég macerás. Szerencsére már kapható fagyasztott állapotban, készen. Amikor megvásárolod, nagyon figyelj oda, hogy a natúr változatot vedd ki a mélyhűtőből. Nehogy gesztenyepürét tegyél az ételbe!
Miután összekeverted a tölteléket, kezdd el megtölteni a szeleteket. Tegyél egy adag tölteléket a hússzeletre, aztán tekerd fel, mint egy palacsintát, és tűzd össze egy hústűvel. Ezután panírozd be. 
Süsd ki, de csak nagyon lassan, mert biztosan át kell sülnie. A legjobb, ha fritőzben sütöd, de mindenképpen annyi olajban, hogy ellepje. Legalább 20 perc kell egy adag sütéséhez. Ez függ a rolád méretétől is.
Nagyon finom krumplipürével, friss salátával. Mindenképpen próbáld meg elkészíteni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések