Rakott kel és rakott zöldbab

Rakott kel

Igazán nyár elején szeretem készíteni ezt a rakottat, az első, harsogóan friss, új kelkáposztából. Emiatt nekem mindig a nyárelő jut eszembe erről az ételről, még ha télen is főzöm meg.
Szükséged lesz hozzá a következőkre:
  • egy kisebb fej kelkáposztára
  • egy bögre rizsre
  • 60 dkg darált húsra
  • egy nagy, fél literes tejfölre
  • egy közepes fej hagymára
  • 2-3 tojásra
  • szeletelt sajtra, annyira, amennyi betakarja a tepsibe rakott ételt
továbbá természetesen sóra és őrölt borsra.
Tedd fel a rizst főni kétszer annyi vízben, mint amennyi a rizs. Vágd a hagymát tisztítás után apró kockára, és pirítsd meg valamilyen zsiradékon (zsír, olaj). Ha megsült, add hozzá a darált húst. Sózd, borsozd, és adj hozzá egy csipet majorannát. Kevergesd, majd fedő alatt lassú tűzön főzd készre. Közben figyeld, nehogy leégjen. Ilyenkor pótold a levét egy kis vízzel.
Főzd meg a tojásokat kemény tojásnak, és karikázd fel.
Rakott kel
Egy nagyobb edényben forralj fel vizet, sózd meg. Közben szedd leveleire a kelkáposztát, és mosd le az esetleges szennyeződést róla. Vágd ki a vastagabb ereket. Attól tud kesernyés lenni az étel. Ha forr a víz, tedd a káposzta leveket kettesével, hármasával egy-két percre a forrásban lévő vízbe. Lehet kicsit tovább kell párolnod. Az a káposzta korától, nagyságától nagyban függ. A fontos, ne főzd ronggyá, inkább egy kicsit maradjon ropogós. Szedegesd ki egy tésztaszűrőbe, és csöpögtesd le.
Az előkészületekkel ezzel végeztél is. Most jöhet a tepsibe rétegezés. Oszd a káposztaleveket három felé. Az első harmadát tedd a tepsi aljára. Erre tedd a rizst, majd megint káposzta. Ez a réteg hordozza a főtt tojás karikákat. A következő a darált hús, és erre megint káposzta. Kend meg tejföllel a tetejét. A végén fedd be teljesen szeletelt sajttal.
Variálhatod: rakhatsz minden rétegnél tejfölt, vagy a tepsi aljára vékony, húsos szalonnát. Vagy az egészet készítheted friss zöldbabbal is. Persze akkor rakott zöldbab lesz a neve.
Rakott zöldbab
  



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések