Húsleves

Az igazi jó húslevest csak nagyon lassan szabad főzni. Ez az egyik szabály. Főzés közben mindig le kell szedni a habját. Ez ajánlatos. Fontos a megfelelő minőségű hús és zöldség. Ez egy másik szabály. Vigyázni kell a megfelelő arányokra a hús és a zöldségek között. Ez is egy szabály. És nagyon fontos, hogy a megfelelő fűszereket használjuk, továbbá ne használjunk a kelleténél többet belőlük. Ez is szabály. Talán a legfontosabb, mert nem szabad sohasem eltompítani az alapanyagok saját, önálló ízét a túlzott fűszerezéssel. Ami természetesen más ételekre is igaz.
A jó húsleveshez szükséged van 4 adaghoz kb. fél kg húsra, 2-2 fehér és sárgarépára, egy nagyobb zeller negyedére, egy kisebb karalábé felére (ez akár el is hagyható), egy fej hagymára, amit nem ne hámozz meg, csak szedd le külső leveleit, és mosd meg, valamint egy gerezd fokhagymára. És persze 2,5-3 liter vízre. 
A hús mennyiségével nem egyenes arányban nő a zöldség mennyisége, ezt úgy érzésből kell eltalálni. A képen látható ludaskása leveséhez egy kiló felett volt a hús, de a zöldség mennyisége nem a duplája a fent leírtak szerint. Tapasztalatom szerint fehérrépa, de nevezzük valódi nevén, a petrezselyemgyökér mennyisége fontos. Általában egy kicsivel mindig többet rakok a levesbe, mint sárgarépát. Ugyanis attól édeskés lesz egy kicsit.
A levesben használt húsok legyenek egy kicsit szaftosak, de nagyon zsírosak. Használhatod a marhának a következő részeit: szegy, nyak, rostélyos, oldalas részét. Főzheted a levesed tyúkból egészben, de csak a csontosabb, aprólék (far, hát, szárnyak, láb) részéből is. Ugyanígy a csirkéből is remek leves lehet. Lehet még disznóhúsból is levest főzni, de az zsírosabb lesz. Ezt hívják orjalevesnek. És lehet még a felsorolt állatok csontjaiból is levest főzni. Az lesz természetesen a csontleves. A főzési idők a húsoktól függnek. A marhánál 4-5 óra, tyúknál 2-3 óra, csirkénél 1-1,5 óra.
Velős csontok
Egy szó a velős csontról. Ha szeretnél a forró pirított kenyeredre forró, remegő velőt tenni, amit aztán megsózol, egy kicsit meg is borsozol, és szép óvatosan elfogyasztasz, nehogy lecsöppenjen az a drága anyag, utána leöblíteni egy pohár habzó hideg sörrel, akkor vásárolnod kell hozzá marha velős csontot. Természetesen marhahúsleves főzésénél szokás a velős csont evése. De ezt ne tedd bele a leves főzésének a kezdetén, mert ki fog főni a velő a csontból. Elég, ha a főzési idő háromnegyedénél teszed csak a levesbe. Ami még nagyon fontos, hogy velő felületét előtte sózd be jól, így biztosan nem fog kiesni a velő.
Fűszerek
A fűszermennyiséget is ki tudod kalkulálni a kép alapján, persze, ha tudod, hogy ez szintén a fenti 2,5-3 liter vízhez van. A sóból 2,5 teáskanálnyi látható a tányéron. A többit saccold meg a kép alapján. Ha a képre kattintasz, akkor nagyobban látod.
Amit összekevertem a hosszúkás üvegben, az 25 kanál só és a hozzátartozó fűszerek.
Lehet, hogy a bevezetőben hozott szabályok nagyképűnek tűnnek, de én már felső középkorú vén fiatalember vagyok. Nem most kezdtem el húslevest főzni.
Végezetül lássunk két példát a húslevesre.
Tyúkhúsleves
Kacsanyakleves

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések