Áfonyás, gombás natur máj

Vásároltam egy nap egy doboz áfonyát. Nagyon megkívántam. Ez talán senkit sem érdekel. De, amit csináltam belőle aztán egy-két hozzávaló kiegészítésével, az talán felkelti valakinek a kíváncsiságát. Biztosan. Itt jobbra láthatóak a hozzávalók. Ezek a következők: egy doboz áfonya, 5 fej gomba,  fél fej hagyma, egy gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl fehérbor, 2 kanál olaj. A mennyiségek az én változatomban szintén a képen láthatóak.
Az elkészítése a következő: vegyél elő egy serpenyőt és forrósíts fel benne az olajat. Olvaszd ki benne a szalonnát, majd pirítsd meg az apróra vágott hagymát. Ezt mindig leírom, ne párold a hagymát, hanem süsd, mert akkor könnyebb lesz a gyomornak az evés után. Legyen egy kicsit piros.
Ezután jön a gomba. Ha teheted, barna csiperke gombát vegyél, sokkal jobb az íze. Persze vehetsz bármilyen gombát, amit szeretsz. Kicsit forgasd át, hadd piruljon ez is.
Most következik a sonka és a fokhagyma. Ez is hadd süljön pár percig, majd sózd, borsozd ízlésed szerint. Ekkor öntsd bele a száraz fehérbort.
Ne fedd le a serpenyőt az egész főzés alatt, és használj takaréklángot. Kedved szerint vághatsz erős paprikát, vagy megszórhatód csilipaprikával. Ahogy szereted. A vége felé tedd bele az áfonyát. Nem lekvárt főzöl, ezért ne főzd péppé.

Húsz perc főzés után már kész is. 
Frissen sütött borjúmájjal nagyon finom. Persze süthetsz hozzá bármilyen májat vagy húst. Akár eheted magában is. Szinte mindegy, mert mindenképpen isteni. Tálalhatod főtt rizzsel, vagy süthetsz hozzá krokettet.
Próbáld ki mindenképpen, nem bánod meg. Jó étvágyat hozzá!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések