Chilis bab nyári változata

A chilis  babnak ezt a változatát nyár elején készítettem először, amikor már lehetett kapni zsenge, fiatal zöldbabot. Szerettem volna mást készíteni belőle, mint a szokásos levest, vagy a főzeléket. Ez jutott eszembe, és jó lett.
A hozzávalók:
fél kiló zöldbab, fél kiló darált marhahús, egy darab paprika (lehet erős is a chili helyett), ízlés szerinti mennyiségben paradicsom, egy fej hagyma, egy csokor petrezselyem, egy gerezd fokhagyma, chilipor (ha erős paprikát használsz ez nem szükséges), egy teáskanál pirospaprika, 5 evőkanál olaj.
Előkészítés:
vágd apróra a hagymát és a fokhagymát, a paradicsomot hámozd meg és kockázd fel, vágd apróra a petrezselymet, és kockázd szintén apróra a paprikát, a zöldbabot darabold fel.
Az főzés menete: tedd fel lábosban az olajat, és pirítsd meg a hagymát. Ha megpirult, tedd bele a darált marhát. Két-három perc után teheted utána a paprikát és a petrezselymet. Sózd, borsozd, és tegyél bele annyi chili paprikát, amennyit te és akivel eszed, szeret. Tíz perc főzés elegendő a húsnak. Ezután teheted bele a paradicsomot, amit felkockáztál. Ha nem találod elég érettnek, édesnek a paradicsomot, használj olasz konzerv paradicsomot is. 5-6 perc után rakd bele a zöldbabot, és fedd le. Takarékon főzd puhára. Az egész fél órát vesz igénybe, és egy nagyon finom ételt kapsz a végén.
            Készül a hús                           Mehet a bab                              Kész                      
Ugyanennek az ételnek a téli változatába használhatsz a zöldbab helyett szárazbabot, amit előtte egy éjszakás vízben való áztatás után paradicsomos, sós lében puhára főzöl, majd a húshoz keverve öt-hat percig főzöl. Végső esetben használhatsz babkonzervet is. A vese (kidney) bab a legfinomabb ehhez az ételhez.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések