Pois cassés au lard fumé

Ezt az ételkülönlegességet az ínyenceknek ajánlom. Sokak által nagyon utált, de sokak által nagyon kedvelt. Egy biztos, egy kifejezetten egészséges, téli ételt ehetsz, ha elkészíted.
Szóval vegyél szárított, feles borsót, egy félkilónyira van szükséged négy nagy adaghoz. Lehet az sárga, vagy akár zöld, mindegy. Szükséged lesz még az ételhez valamilyen 20-30 dkg füstölt árura, nyers sonka, füstölt tarja, vagy jó húsos kolozsvári szalonna megfelelő. Ha egyik sincs, jó egy darab szalonnabőr is. Tehát bármelyik alapanyaghoz jutsz, tedd fel főni úgy másfél liter vízbe. Ne főzd ronggyá, csak úgy félpuhára. Amikor elérted ezt az állagot, tedd a főzővízbe a borsót. Sózd, de óvatosan, mert a füstöltek már alapvetően sósak. Tegyél bele még őrölt borsot. Most már csak puhára kell főznöd az egészet.
Ha puha, be kell rántanod. Hagymás, fokhagymás rántást csinálj hozzá, úgy lesz igazán finom. Két kanálnyi zsíron egy kis fej hagymát nagyon apróra vágva piríts meg, tegyél bele egy gerezd fokhagymát, majd két kanál lisztet. Fél percnyi kevergetés, sütés után öntsd bele a főzés alatt lévő forró főzetbe, és keverd jól el, majd adj még tíz percet az egésznek. Kész.
Ígérem, ez volt az utolsó francia nevű étel. Ez egyébként a sárgaborsó főzelék volt, de sokkal jobban hangzik a fenti névvel. Ehhez is jó étvágyat kívánok.

Megjegyzések

  1. Sose hittem volna, hogy a felesborsó ilyen francia névvel is ugyanolyan finom, mint magyarul :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések