Göröglecsó

Zöldségek
Amellett, hogy kifejezetten húsevő vagyok, kedvenceim közé tartoznak a gyönyörű, friss zöldségek, és az abból készült ételek. A nyár és a nyár vége adja szerintem a legízletesebb növényi eledeleket. Mindegyikben benne van a nap jótékony hatására kialakult markánsan megkülönböztethető, csak a fajtára jellemző íz, ellentétben a téli, tavaszi vízhez hasonlító, egyforma aromája. Így az augusztusi növények az igaziak. No persze, ha délebbre, mondjuk Görögországban lennénk, más lenne a helyzet. De erről nem akarok írni. Inkább lássuk azt a "lecsót", amit ők készítenek. 
A képen láthatóak közül ehhez az ételhez a padlizsánra, a paradicsomra, a zöld paprikára és a paradicsomok alatt megbújt cukkinira van szükséged. Ha ezekből veszel két-két darabot, akkor pucolj meg egy nagy lila hagymát, amit egyből vágj félkarikára. A többit kockázd fel.
Zöldségek darabolva
Magas falú edényben kezdjél forrósítani olajat, amibe a hagymát tedd bele elsőként, és kezdd el sütni. A következő a paprika, mert a legtovább ezt a zöldséget kell főzni a többihez képest. Sózd, borsozd meg és tedd rá a legfontosabb fűszert, az oregánót.  Kevergesd 10-15 percig, de nehogy lefedd! Takaréklángon készíts egész végig.
Ezután a puhulási sorrendben a padlizsán jön. Tedd bele azt is, és hagyd további 10-15 percet sülni, főni. De ne feledd a kevergetést. A végére maradt a paradicsom és a cukkini. Ezeknek már csak pár perc főzésre van szükségük. Erre a zöldséges ételre igaz a leginkább, hogy nem jó, ha szétfő. Tálaláskor meglocsolhatod olívaolajjal. Tökéletes ez az étel előételnek hidegen, melegen, grillpartin, vagy csak délutáni eszegetéshez. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések