Csülökpörkölt


Ezt az ételt minden férfi tudja készíteni, még az is, aki semmi mást sem. Igazi nyári, borácsos fogás. Ki így, ki úgy készíti, fűszerezi. Csak egy a baj, hogy illik megdicsérni a házigazda főztjét, akkor is, ha az nem sikerült olyan jól. Persze ilyenkor segíthet a megfelelő mennyiségű alkohol bármilyen formában való fogyasztása. Ugyanis a szeszes italok egy idő és szint után tompítják az ízérzékelésünket, sőt meglehetősen éhessé tesznek ahhoz, hogy ilyenkor ne ennénk meg bármit, akár a "vasszöget" is. Azért nem ennyire rémisztő a helyzet. Ez ritkán szokott előfordulni. Én most a konszolidált, lábosban készült verzióját fogom bemutatni.
A hozzávalók a képen láthatóak (kattints a képre, nogyobba lásd). Ami nem, az a só és némi fehérbor, valamint a zsiradék, vagyis a zsír. Soha nem olaj, csakis zsír. Tőlem lehet az mangalicazsír a koleszterin miatt, de zsír legyen. Így lesz igazán jó ízű. A mennyiségek: 1 csülök, 1 nagyobb fej hagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, szalonna.
Kezdésként tegyél a lábosba két fakanálnyi zsírt, olvaszd meg és fonnyaszd meg benne a szalonnát. Utána rakd bele a hagymát és süsd kicsit pirosra. Utána a nagyon apróra vágott paprika a következő belevaló. Nem írtam a hozzávalók előkészítéséről, de szerintem a képen elég jól látszanak. 5-10 perc pirítás után rakhatod bele a kockázott csülköt. Ezt is süsd egy kicsit  többször kevergetve, majd jöhet a só. Keverd át, fedd le és hagyd néhány percig nyugton. Ezután jöhetnek a fűszerek és a pirospaprika. Ilyenkor pont olyan az állaga, hogy a paprika színe szépen ki tud oldódni, mert kevés még a vizes állagú lé és több a zsír, de éppen elég ahhoz, hogy ne égjen meg a paprika. Öt-hat keverés után öntsd nyakon kb. egy deci száraz fehérborral, tedd bele a paradicsomot, fokhagymát és fedd le. A tűzhelyet vedd takarékra, majd foglald el magad valamivel, csak ne menj messzire. Az igaz, hogy kell vagy másfél óra legalább, hogy puha legyen a csülök, de időnként át kell kevergetned, nehogy leégjen. Arra figyelj, hogy ne fője el az összes levét, de ne is legyen rajta túl sok. Az egyensúly a fontos. Mindig. Ha ezt betartod, akkor kapsz remek szaftot.
Tálalhatod krumplival, de nagyon finom friss, ropogós, foszlós házikenyérrel. Durvulhatsz is, ha akarsz: főzzél bele pacalt.
Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések