Babgulyás

Ha készítettél már bármilyen pörköltet, nem lesz nehéz számodra ennek az ételnek az elkészítése. Ugyanis az alapja mindegyik gulyásnak ez az alapja. Jelen esetben főznöd kell egy nagyon finom marhapörköltet.
A hozzávalók két személyre: 

   - fél kiló marhalábszár
   - 5 dkg füstölt szalonna
   - 1-1 fehér és sárgarépa
   - 1 szál zeller
   - 1 fej hagyma
   - 1 paprika
   - 1 paradicsom
   - 20 dkg száraz bab
   - 1 gerezd fokhagyma
   - só, bors, kömény, pirospaprika
   - egy evőkanál zsír

Tisztítsd meg a hagymát és vágd apró kockára. Hámozd meg a paradicsomot, vágd ki a paprika csumáját, majd ezeket is kockázd fel apróra. A füstölt szalonnára és a fokhagymára is ugyanez a sors vár. A zöldségeket tisztítás után karikázd fel. A húst vágd kb. kétszer két centis kockákra. A szárazbabot áztasd be hideg vízbe, vagy használj konzervet, ahogy én is tettem. Nem annyira rossz az sem.
Tedd lábasba a zsírt a füstölt szalonnával, és kezd el hevíteni. Amikor kiolvadt a szalonna, rakd bele a hagymát. Pirítsd majdnem pirosra, majd rakd hozzá a paprikát, paradicsomot. Pár perc után mehet bele a hús. Kevergetve "pörköld" addig, amíg kifehéredik minden oldalán. Ekkor tedd hozzá a fokhagymát. Hagyd  fél percig, majd sózd, borsozd és add hozzá a pirospaprikát. Fűszerezd néhány szem köménymaggal. Fedd le az edényt és takaréklángon kezd főzni. 
Egy-két perc után nézd meg. Azt fogod látni, hogy a hús kieresztette a só hatására a levét, a pirospaprika színe meg kioldódott a zsiradék miatt. Ha lehet, ne önts bele vizet, de vigyázz nehogy teljesen elfője a levét.
Marhától függően a pörköltnek egy, másfél óra a főzési ideje, de akár két óra is lehet. Ezért úgy kalkulálj mikor teszed a többi hozzávalót bele, hogy a zöldség és a szárazbab kb. fél óra alatt megfő. Amikor ezeket hozzá teszed, öntsd fel annyi vízzel, hogy olyan sűrű levest kapjál, amilyet enni szeretnél. Természetesen, ha konzervbabot használsz, azt csak a legvégén tedd hozzá, hogy forrjon egyet az egésszel. Csipetkét is főzhet bele.
A sima gulyást ugyanezzel a módszerrel főzheted, csak bab helyet kockára vágott krumplit kell beletenned az ételbe. A krumpli 10-15 perc fő meg.
A kész ételről nem készült kép, mert hamar elfogyott, de gondolom el tudod képzelni, hogy néz ki. Ha nem, akkor csináld meg és majd meglátod.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések