Pizza

Tányéron evésre várva
Gyorsan és egyszerűen elkészíthető otthon is a pizza. Nem igényel különösebb szaktudást. És ami lényeges, hogy töredékébe kerül a kész pizzának. Tulajdonképpen felhasználhatod a hűtődben található felvágott maradékokat.
Az egészet a tészta gyúrásával kell kezdened. Két darab 30 cm pizzához szükséged lesz fél kiló lisztre, 3 dl langyos vízre, másfél tasak szárított élesztőre és egy teáskanál sóra. Megnéztem, a fél kiló liszt az fél liter, tehát így könnyebb kimérni az adagot. Főleg, ha csak egy pizzát akarsz sütni. Egyszerűbb a mennyiségek felezése.
Nos, keverd össze a lisztet a sóval és a szárított élesztővel jó alaposan. Használj ehhez a keveréshez egy nagy tálat. Utána öntsd bele a langyos vizet, és jól dolgozd ki. Kicsit lágy tésztát kapsz a végén. Takard le, és tedd félre meleg helyre megkelni.
A mártás alap
Ezalatt készítsd el a paradicsomos mártást. Ehhez a hozzávalók a következők:
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
  • 1 kisebb fej lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: bazsalikom, zsálya, oregánó, bors, só
  • olívaolaj
  • egy csipet cukor
Villával nyomkod szét a paradicsomot, hogy ne legyen annyira egyben. Hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, majd dobd bele az apróra vágott hagymát. Pirítsd meg, utána tedd bele a fokhagymát. 5-6 másodpercnél többet ne süsd a fokhagymát, mert keserű lesz. Tehát pár másodperc után tedd bele a paradicsomot levével együtt és a fűszereke,t egy-egy mokkáskanálnyit. A borsból és a sóból csak egy csipetnyit használj. Kevergetve süsd, főzd 5-10 percig. A végén hints rá egy csipet cukrot. Ez a mennyiség bőven elég a két 30 cm-s pizzához.
Ahogy készen lettél a paradicsommártással, a tészta már megkelt. Gyúrd át még egyszer, hogy kijöjjön belőle a levegő. Takard le, és tedd félre megint. Közben kapcsold be a sütőt 190-200 fokra.
A feltétek
Közben előkészítheted a rávalókat. Amit szeretnél, azt használsz. A lényeg, hogy ne vidd túlzásba az adagolást. A képen látható alapanyagok ötletet adhatnak a saját pizzád elkészítéséhez. Sonka, hagyma, olívabogyó, csípős paprika, amit csak akarsz.
Eddigre már biztosan felmelegedett a sütő. Gyúrd át megint egy kicsit a tésztát, a levegő miatt, amit ki kell nyomkodnod, és formálj pizzákat: 3-4 mm vastagokat. Lehet szögletes, lehet kerek, ahogy tetszik. Tegyél sütőpapírt a tepsibe, és erre tedd a tésztát. Süsd elő annyira, hogy, ha megnyomkodod, picit kérgesnek kell lennie. Ezt az állagot 2-3 perc alatt eléred. Aztán vedd ki, és kend rá a paradicsomszószt, tedd rá, amit szeretnél, majd a végén szórd meg reszelt sajttal. Tedd vissza a sütőbe, és süsd, amíg a tetején a megolvadt sajt pirosodni kezd. Kész. 
Készítheted úgy, mint a magyaros kemencés lángos. Paradicsommártás helyett fokhagymás tejföllel. Ezt úgy tudod megcsinálni, hogy pici olajon két-három gerezd fokhagymát szétnyomkodva piríts pár másodpercig, majd önts bele fél liter tejfölt. Egy-két rottyanás után kapcsold ki a tűzhelyet. Sózd, borsozd. 
Használhatsz a tejfölös változatnál sült szalonnát, pirított gombát. Nagyon finom ez a változat is. Próbáld ki ezt is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések